Επιθετικά ετοιμάζεται να κινηθεί στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, η Hanergy Holding Group, όπως έκανε σαφές χθες στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κύριος μέτοχος και επικεφαλής της Λι Χατζούν, 4ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, σύμφωνα με τη λίστα Forbes για το 2013.

Στη συνάντηση που έγινε παρουσία του Στ. Ησαία, Διευθύνοντα Συμβούλου του Invest In Greece, ο Διευθύνων Σύμβουλος του κινεζικού κολοσσού ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι η Hanergy ενδιαφέρεται να επενδύσει 1-1,5 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο, κοντά στα 1.000 MW.

Πριν από τρία χρόνια, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Hanergy, του μεγαλύτερου κατασκευαστή thin films πάνελ στον κόσμο, βρίσκονταν τα φωτοβολταϊκά. Πλέον, τα σχέδιά της για την ελληνική αγορά, όπως τα ανέπτυξε ο κ. Λι Χατζούν στον Α. Σαμαρά, εστιάζονται στα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Ήδη, όπως ειπώθηκε, η εταιρεία έχει βάλει στο μάτι έργα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Σε δεύτερη φάση, θα ενδιαφερόταν να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα εργοστάσιο έρευνας και ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (στον τομέα R&D), και υπό προϋποθέσεις ακόμη και να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ ΑΠΕ.

Γνωρίζεται με την ελληνική αγορά

Η γνωριμία της Hanergy Holding Group με την Ελλάδα μετρά τουλάχιστον 1,5 χρόνο. Ήταν Αύγουστος του 2012 όταν η ΡΑΕ ενέκρινε το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας για ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία συνολικά 1.000 MW φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2012-2016, κάτι που μεταφραζόταν σε επενδύσεις συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Όσο για το χρηματοδότη, αυτός θα ήταν η κρατική τράπεζα επενδύσεων της Κίνας, China Development Bank (CDB). Φυσικά, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην αγορά των φωτοβολταϊκών, και το γενικότερο κλίμα, ακύρωσαν την φιλόδοξη επένδυση.

Πρόλαβε ωστόσο η Hanergy να δημιουργήσει ένα μικρό αριθμό έργων, ενώ στις προθέσεις της, όπως ενημέρωσε χθες τον Πρωθυπουργό, είναι να «σκουπίσει» ένα μεγάλο αριθμό ανενεργών αδειών φωτοβολταϊκών από εταιρείες που δεν τις έχουν ακόμη υλοποιήσει.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά, η Hanergy Solar Power Greece, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην αγορά έτοιμων project, με κλειδωμένες ευνοϊκές ταρίφες.

Ποια είναι η Hanergy των 20 δισ. δολαρίων

Σήμερα η Hanergy είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος πράσινης ενέργειας της Κίνας, με ενεργητικό κοντά στα 20 δισ. δολάρια, αριθμό εργαζομένων 10.000 παγκοσμίως, και επενδύσεις σε μια σειρά χώρες, από Ιαπωνία, Ινδία, Σαουδική Αραβία, και Εμιράτα, μέχρι Ισραήλ, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία, και ΗΠΑ. Με έδρα το Πεκίνο, η εταιρεία διατηρεί θυγατρικές στη Β. Αμερική, την Ευρώπη, την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Διαχειρίζεται 6.000 MW υδροηλεκτρικών μόνο στην Κίνα, διαθέτει εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ λεπτού υμενίου (thin films) δυναμικότητας 3.000 MW το χρόνο, ενώ έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο ιδιωτικό υδροηλεκτρικό φράγμα στο κόσμο, ισχύος 3 GW, και ένα από τα 30 μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Το μέγεθος της εταιρείας, της επιτρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ενώ διαθέτει απευθείας συμβάσεις με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

«Έπαιζε» και στο μεγα-φωτοβολταϊκό της Κοζάνης…

Θυμίζουμε ότι η κινεζική εταιρεία συμπεριλαμβανόταν και μεταξύ των 21 ομίλων και κοινοπραξιών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μεγα- φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στην Κοζάνη (200 MW), ένας διαγωνισμός που κηρύχτηκε άγονος.

Τα τελευταία χρόνια, η Hanergy επιδίδεται σε εξαγορές δυτικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στα πάνελ λεπτού υμενίου, έχοντας αποκτήσει 3 εκ των 10 καλύτερων εταιρειών στον κλάδο. Πρόκειται για την γερμανική Solibro, θυγατρική της Q-Cells, και των αμερικάνικων MiaSole και Global Solar.

Με τις κινήσεις αυτές έχει καταφέρει να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής thin films φωτοβολταϊκών πάνελ στον κόσμο, εκτοπίζοντας χάρη στο πολύ χαμηλό της κόστος, πλήθος ευρωπαϊκών εταιρειών, κυρίως γερμανικών.

Πρόσφατα μάλιστα ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την εξαγορά και άλλων εταιριών του κλάδου, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη σειράς προϊόντων υψηλής απόδοσης. Όπως τονίζει η εταιρία, τα εν λόγω προϊόντα οδηγούν στην επίτευξη της μέγιστης ενεργειακής απόδοσης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook