Υπάρχουν κάποιες περιοχές του πλανήτη όπου η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κανείς δεν θα ήθελε να ζει.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες άλλες όπου – σύμφωνα με τους επιστήμονες – δεν θα έπρεπε να ζει κανείς, καθώς η μόλυνση έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.


Οι 10 περιοχές του πλανήτη με τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης είναι οι εξής:

Agbogbloshie, Γκάνα

Η χωματερή στην πρωτεύουσα της Γκάνα, Άκκρα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή επεξεργασίας ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Αφρική. Τα σωματίδια μετάλλων από την καύση τους μολύνουν τόσο τον αέρα όσο και το έδαφος, απειλώντας την υγεία 40.000 ανθρώπων.

\"\"

Τσερνόμπιλ, Ουκρανία

Η υγεία περισσότερων από 10 εκατ. ανθρώπων επηρεάστηκε ποικιλοτρόπως από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, κατά τη διάρκεια της οποίας απελευθερώθηκε 100 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από αυτή που απελευθέρωσαν οι ατομικές βόμβες που έπληξαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

\"\"

Ποταμός Citarum, Ινδονησία

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι πλήττονται άμεσα και έως πέντε εκατομμύρια έμμεσα από τη χημική ρύπανση στον ποταμό Citarum, με τις συγκεντρώσεις μετάλλων στο έδαφος να ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια.

\"\"

Τζέρζινσκ, Ρωσία

Στην πόλη αυτή το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες φθάνει μόλις τα 42 έτη και για τις γυναίκες τα 47. Η περιοχή αποτέλεσε στο παρελθόν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παρασκευής χημικών όπλων, με αποτέλεσμα το επίπεδο φαινολών και διοξινών στην πόλη αυτή να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

\"\"

Hazaribagh, Μπανγκλαντές
Τα τοξικά απόβλητα από τα βυρσοδεψία της περιοχής βλάπτουν την υγεία περίπου 160.000 ανθρώπων.

Κάμπουε, Ζάμπια
Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν υποστεί σοβαρά προβλήματα υγείας από τη ρύπανση που προκαλούν οι εξορύξεις μολύβδου.

Καλιμαντάν, Ινδονησία
Η εξόρυξη χρυσού με τη χρήση υδραργύρου έχει μολύνει την περιοχή απειλώντας την υγεία 225.000 ανθρώπων.

Ποταμός Matanza, Αργεντινή

Το νερό στην περιοχή αποτελεί μια τοξική βόμβα για τους κατοίκους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ποταμό καταλήγουν τα απόβλητα περίπου 150.000 βιομηχανιών.

Δέλτα του Νίγηρα
Άγνωστος αριθμός ανθρώπων πλήττεται από τις δραστηριότητες των πετρελαϊκών βιομηχανιών στην περιοχή. Το διάστημα 1976-2001 καταγράφηκαν περισσότερα από 7.000 περιστατικά πετρελαιοκηλίδων.

\"\"

Norilsk, Ρωσία
Κάθε χρόνο 500 τόνοι οξείδιο χαλκού, 500 τόνοι οξείδιο νικελίου και δύο εκατομμύρια τόνοι διοξείδιο του θείου μολύνουν τον αέρα, μειώνοντας κατά 10 χρόνια το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της περιοχής.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook