Συνεχίζεται με αξιοσημείωτη απήχηση, ως τις 16 Νοεμβρίου 2013, στις Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης η φωτογραφική έκθεση Α Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία.

Καθώς η έκθεση προσεγγίζει το τέλος της, σήμερα Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, ώρα 19.00΄, δύο από τους βασικούς συντελεστές του εγχειρήματος A Balkan Tale θα μιλήσουν στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου. Ο φωτογράφος Καμίλο Νόλλας θα παρουσιάσει τα οθωμανικά μνημεία του ελλαδικού χώρου που δεν συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση και ο ιστορικός Ηλίας Κολοβός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης θα μιλήσει με θέμα «Τα οθωμανικά μνημεία του Ηρακλείου». Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το φωτογραφικό μέρος της έκθεσης A Balkan Tale / Μια βαλκανική Ιστορία συντίθεται από το έργο πέντε συνολικά φωτογράφων από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που αποτυπώνουν πενήντα μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου: λουτρά, υδραγωγεία, εκκλησίες, τζαμιά, γέφυρες κ.ά. Τo ιστορικό μέρος της έκθεσης τεκμηριώνεται από έγκριτους ιστορικούς, με την επιστημονική εποπτεία και επιμέλεια της καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη και του καθηγητή Tülay Artan.

Η έκθεση είναι μια πρό(σ)κληση να κοιτάξουμε πέρα από εθνικά σύνορα και να διερευνήσουμε την ιστορία των Βαλκανίων στο σύνολό της.

Το ιστορικό-φωτογραφικό πανόραμα εκτυλίσσεται στις Aίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του ΙΜΚ, σε πέντε θεματικές ενότητες: ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ, ΛΑΤΡΕΙΑ, ΣΥΜΒΙΩΣΗ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ και ΛΗΘΗ-ΜΝΗΜΗ. Στον ίδιο χώρο προβάλλεται το ντοκιμαντέρ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης, διάρκεια: 30’), με χρήση σπάνιου αρχειακού υλικού και με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων ιστορικών, μεταξύ των οποίων ο Mark Mazower.