Οι ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ τους η γερμανίδα καγκελάριος, συναντώνται στο Παρίσι, προσκλεκλημένοι του Φρανσουά Ολάντ για την δεύτερη ευρωπαϊκή διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οποία έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις στην Ευρώπη.

Στόχος των ευρωπαίων ηγετών είναι να συντονίσουν τις δράσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Οι πόροι που θα διατεθούν για τα προγράμματα αυτά ανέρχονται συνολικά σε 40 δισ. ευρώ.

Είκοσι τέσσερις από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ μετέχουν σε αυτή τη διάσκεψη, έπειτα από εκείνη που είχε οργανώσει η Αγγελα Μέρκελ στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ συμμετέχουν ακόμη οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Μάρτιν Σουλτς.

Στις 18.30 ώρα Ελλάδος θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των Φρ.Ολάντ, Α.Μέρκελ, Χ.Βαν Ρομπάι, Ζ.Μ.Μπαρόζο, Μ.Σουλτς και της λιθουανής προέδρου Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Πριν από τη διάσκεψη, η οποία αρχίζει στις 16.00 ώρα Ελλάδος, ο γάλλος υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν θα συνεδριάσει με τους ομολόγους του, ενώ ο πρόεδρος Ολάντ θα συναντήσει νέους της Ευρώπης.

Η κινητοποίηση είναι «εξαιρετικά ισχυρή» υπογραμμίζει το περιβάλλον του προέδρου Ολάντ, ενώ η ανεργία στους νέους παραμένει σε επίπεδο απαράδεκτο, όπως έχει επισημάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν, τον Σεπτέμβριο του 2013 περί τα 5,6 εκατομμύρια νέοι της Ευρώπης ήταν άνεργοι (ποσοστό 23,5%). Η Γερμανία έχει τον καλύτερο δείκτη, με ποσοστό ανεργίας μόλις 7,7% μεταξύ των νέων, ενώ στη γειτονική Γαλλία το ποσοστό ανέρχεται στο 25%. Η Ελλάδα και η Ισπανία σπάνε τα ρεκόρ των υψηλότερων ποσοστών, με 56%.

«Δεν πρόκειται να εγκαινιαστούν νέες πρωτοβουλίες αλλά να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέσα τίθενται σε εφαρμογή και ότι η πολιτική βούληση είναι επιβεβαιωμένη για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την προσεχή διετία», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πριν από έξι μήνες, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να θέσουν σε εφαρμογή πολύ στοχευμένα μέτρα για να εξαλείψουν την ανεργία των νέων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Συνολικά, μέσω διαφόρων εισφορών, αναμένεται να δαπανηθούν περίπου 40 δισ. ευρώ για τριετή περίοδο.

Στο επίκεντρο όλων αυτών των προσπαθειών, η ΕΕ καθιέρωσε την αρχή της «εγγύησης για τη νεολαία», ορίζοντας ότι κανένας νέος της Ευρώπης δεν θα μείνει περισσότερο από τέσσερις μήνες χωρίς μια προσφορά θέσης εργασίας ή πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.

Ο Ολάντ φιλοξενεί τη διάσκεψη αυτή ενώ στη Γαλλία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης και με δημοτικότητά του να είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από ποτέ στις δημοσκοπήσεις.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook