Μέτρα και λύση για τα αδέσποτα αιγοπρόβατα ζήτησαν κάτοικοι του Κάτω Χωριού και φορείς της Ιεράπετρας σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της παράνομης, ανεπιτήρητης και ανεξέλεγκτης βόσκησης και της ασυδοσίας μερίδας ατιμώρητων και ασυμμόρφωτων κτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Χωριού.

Αφορμή για την σύσκεψη έδωσε η δηλητηρίαση δεκατεσσάρων κυνηγόσκυλων στους ορεινούς όγκους της περιοχής Κάτω Χωριού και Βαϊνιάς, με τις υποψίες να στρέφονται προς ένα κτηνοτρόφο που επέστρεψε στην περιοχή, από την οποία είχε στο παρελθόν εκτοπιστεί με δικαστική απόφαση πριν από 12 χρόνια!

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ιεράπετρας Γιώργος Κουγιουμουτζάκης, ο υποδιοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας κ. Μπαλάσκας Χαράλαμπος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Χωριού Ιωάννης Σουργιαδάκης, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μανώλης Κυπριωτάκης, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της περιοχής, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ομάδας Ιεράπετρας Παύλος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας Ανδρέας Μπιλάλης, της Εναλλακτικής Οικονομίας Ιεράπετρας Κώστας Αγιαννιωτάκης και πολίτες της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Χωριού κ. Μανώλης Χρυσός στην εισήγηση του έκανε αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, στους αγώνες των ταλαιπωρημένων αγροτών και κατοίκων όλης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ιεράπετρας που προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους και βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση με τους ασύδοτούς κτηνοτρόφους.

Ο πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανώλης Κυπριωτάκης έκανε αναφορά στην επιστροφή του εκτοπισμένου με δικαστική απόφαση κτηνοτρόφου στην περιοχή της κοινότητας Κάτω Χωριού, ο οποίος προοδευτικά αυξάνει τον πληθυσμό των αιγοπροβάτων του. Στην περιοχή που τα αδέσποτα ζώα του βόσκουν, βρέθηκαν δηλητηριασμένα τα 14 κυνηγόσκυλα!

Η κ. Μαρία Λαμπράκη, αγανακτισμένη από την συμπεριφορά ασυμμόρφωτων κτηνοτρόφων παρουσίασε έγγραφα που έχει αποστείλει στις υπηρεσίες και τα υπουργεία διαμαρτυρόμενη για την αδεσποτεία, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πάρει καμία απάντηση και χωρίς να έχει δει λύση είκοσι συνεχόμενα χρόνια που αγωνίζεται.

Ο κ. Γιώργος Δερμιτζάκης, προϊστάμενος των ΕΛΤΑ Ιεράπετρας τόνισε ότι ο κόσμος δυστυχώς φοβάται και είναι τρομοκρατημένος από τις απειλές μερίδας κτηνοτρόφων. Φοβάται για την ζωή του, για τα παιδιά του, για την ιδιοκτησία του, που μπορεί να καταστραφεί αν αντιδράσει.

Μίλησε για την βοσκοϊκανότητα της περιοχής Θρυπτής που έχει μηδενιστεί λόγω της υπερβόσκησης και της πυρπόλησης του τοπίου από τους ασύδοτους κτηνοτρόφους και τόνισε ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο Γιώργος Χαμηλός πρόεδρος του Συλλόγου Θρυπτής μίλησε για τις πολύχρονες προσπάθειες που έχει κάνει ο σύλλογος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δυστυχώς όσες προσφυγές έχουμε κάνει κολλάνε στην επιδότηση. Έχουμε απευθυνθεί στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον μέσω του ευρωβουλευτή κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη. Δήλωσαν ότι είναι αναρμόδιοι. Αρμόδιες είναι οι ελληνικές αρχές».

Ο Γιώργος Τομαδάκης μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κ. Χωριού τόνισε ότι «Θέλουμε πίσω τα βουνά μας με το φασκόμηλο, τα αρωματικά βότανα και την βλάστηση για μας και τα παιδιά μας». Τόνισε ότι χρειάζεται κινητοποίηση της κοινωνίας και ζήτησε την εφαρμογή των νόμων.

Ο Ανδρέας Μπιλλάλης πρόεδρος της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας, μίλησε για διαπλοκή κτηνοτρόφων με τους αγροφύλακες και την αστυνομία. Τόνισε ότι «οι ασύδοτοι κτηνοτρόφοι πρέπει να εκτοπίζονται από την περιοχή μας και χρειάζεται συλλογική δουλειά για αυτή την προσπάθεια».

Ο Γιώργος Μπροκάκης, Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπής τόνισε ότι η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ήταν να φέρουνε τον κτηνοτρόφο ενάντια στον αγρότη και τόνισε ότι «η ερήμωση των βουνών βοηθά τον κτηνοτρόφο».
Ο Κτηνίατρος Μιχάλης Σπυριδάκης τόνισε ότι «χρειάζεται πολιτική απόφαση για την λύση του ζητήματος αυτού που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα την περιοχή».

Πήρε ο Δήμος την προσωρινή άδεια για την περισυλλογή των αδέσποτων αιγοπροβάτων

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Κουγιουμουντζάκης έκανε αναφορά στο νόμο 4056/12/3//2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στο άρθρο 17 για την διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή) και την υποχρέωση του Δήμου για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων με την συγκρότηση συνεργείων και στην συνέχεια την εκποίηση τους με την διαδικασία του πλειστηριασμού.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας έχει καταθέσει το σχετικό φάκελο στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου προτείνοντας ως χώρο συγκέντρωσης των αδέσποτων αιγοπροβάτων τα παλιά σφαγεία τα οποία σήμερα δεν χρησιμοποιούνται. Έκανα τρις προσπάθειες για να περάσω την πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο διότι υπήρχαν αντιδράσεις. Υπήρξαν αντιδράσεις και απειλές από μερίδα κτηνοτρόφων της περιοχής για μη εφαρμογή της απόφασης.

Τις τελευταίες μέρες πήραμε την προσωρινή άδεια λειτουργίας της κτηνοτροφικής μονάδας για ένα μήνα. Ο χώρος χρειάζεται περίφραξη όπως ο νόμος ορίζει, και το επόμενο διάστημα θα την έχουμε ολοκληρώσει. Έχουμε συστήσει τριμελή ομάδα και ομάδα κρούσης με οκτώ υπαλλήλους του Δήμου για την περισυλλογή των ζώων. Η περισυλλογή θα γίνεται μετά από καταγγελία πολιτών και πάντα με την συνεργασία του τοπικού τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας».

Να απομακρυνθούν οι ασύδοτοι κτηνοτρόφοι

Από το Δημοτικό Διαμέρισμα Καβουσίου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Λ. Κουδουμογιαννάκης τόνισε: «Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι του Καβουσίου έχουν ζητήσει την απομάκρυνση όλων των παράνομων και ασύδοτων κτηνοτρόφων από την περιοχή που δεκαετίες ταλαιπωρούν το χωριό και έχουν καταστρέψει τον όμορφο ορεινό όγκο της περιοχής, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μινωικά νεκροταφεία, έχουν μολύνει τις πηγές, έχουν πυρπολήσει το τοπίο, έχουν καταστρέψει τις αγροτικές καλλιέργειες και απειλούν τους κατοίκους.

Έχουμε ζητήσει από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας την εφαρμογή του χωροταξικού (ΣΧΟΑΠ Δήμου Ιεράπετρας) που απαγορεύει την βόσκηση σε ζώνες ειδικού ελέγχου και περιοχές ειδικής προστασίας όπως αυτές έχουν χαρτογραφηθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ιεράπετρας. Ακόμα ζητάμε να κηρυχτούν αναδασωτέες οι περιοχές που έχουν πυρποληθεί και να εφαρμοστεί ο νόμος».

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης