Παρουσιάζοντας κομμάτια μαύρου χαρτιού ως χαρτονομίσματα και έναν νεαρό ως γιο υπουργού, ένας 79χρονος κατάφερνε να εξαπατήσει τα θύματά του και να τους αποσπά χρηματικά ποσά.
Πρόκειται για τη γνωστή στους αστυνομικούς μέθοδο ως «νιγηριανή απάτη», η οποία αποκαλύφθηκε και συνελήφθησαν στου Ζωγράφου δύο Ελληνες ηλικίας 79 και 55 ετών, και ένας 40χρονος Νιγηριανός. Αναζητούνται τουλάχιστον άλλος ένας Ελληνας και δύο αλλοδαποί συνεργοί τους, που είχαν συστήσει την εγκληματική ομάδα.
Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι ο 79χρονος συλληφθείς, μαζί με έναν αλλοδαπό συνεργό του που αναζητείται, επιχείρησαν να τον εξαπατήσουν.
Οπως ανέφερε, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο 79χρονος επικοινώνησε μαζί του, ισχυριζόμενος ότι θα τον έφερνε σε επαφή με υποψήφιους αγοραστές νεόδμητης πολυκατοικίας, την οποία είχε ανεγείρει η εταιρεία του στην περιοχή της Γλυφάδας.
Μετά από λίγες ημέρες, ο 79χρονος, συνοδευόμενος από έναν αλλοδαπό συνεργό του, τον οποίο παρουσίασε ως γιο υπουργού από χώρα της Αφρικής, μετέβησαν στην έδρα την επιχείρησης και ισχυρίστηκαν ότι, λόγω δυσκολίας στην εξαγωγή χρημάτων από τη Νιγηρία, τα χρήματα που θα έδιναν στον επιχειρηματία είχαν χρωματιστεί με μαύρο χρώμα και μετά από κατάλληλη χημική επεξεργασία θα μπορούσαν να τα επαναφέρουν στην αρχική μορφή τους – η γνωστή ως μέθοδος «νιγηριανής απάτης».
Ο προτεινόμενος τρόπος συνεργασίας ήταν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα του καταγγέλλοντα για να δημιουργήσουν το ποσό της συναλλαγής, με κίνητρο για την επίτευξη της συμφωνίας ποσοστό κέρδους 25% επιπλέον στην τιμή πώλησης του ακινήτου.
Για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους τα ίδια άτομα μετέβησαν εκ νέου την 1η Νοεμβρίου στο γραφείο του επιχειρηματία και προέβησαν στην επίδειξη αποχρωματισμού μαύρων χαρτονομισμάτων. Μετά την επίδειξη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ο επιχειρηματίας να παραδώσει στον 79χρονο 50.000 ευρώ, ώστε να αποχρωματιστεί το τριπλάσιο ποσό.
Ο επιχειρηματίας, ωστόσο, αντιλαμβανόμενος ότι πρόκειται για μέθοδο εξαπάτησης, απευθύνθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής. Με τη συνδρομή της καθορίστηκε νέο ραντεβού με τους συλληφθέντες στις 7 Νοεμβρίου, όπου ο επιχειρηματίας θα παρέδιδε 15.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Ο 79χρονος και ο 40χρονος αλλοδαπός συνελήφθησαν επ\’ αυτοφώρω ενώ παραλάμβαναν τα χρήματα, ενώ ο 55χρονος συνεργός τους συνελήφθη εντός Ι.Χ. αυτοκινήτου με το οποίο είχαν καταφτάσει στο σημείο της συνάντησης, όπου και τους ανέμενε.
Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε έρευνες στα σπίτια και το Ι.Χ. αυτοκίνητό τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– Μία βαλίτσα με πλήθος κομματιών μαύρου χαρτιού σε διαστάσεις χαρτονομισμάτων των 100 ευρώ.
– Μία τσάντα με 3 μπουκάλια με άγνωστη χημική ουσία (υλικά που χρησιμοποιούνται στην Νιγηριανή απάτη).
– Μία αυτοσχέδια συσκευασία με 479 κομμάτια μαύρου χαρτιού με εντυπώματα του χαρτονομίσματος των 100 ευρώ.
– Ενα αεροβόλο όπλο και μεταλλικά σφαιρίδια.
– Ενας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop).
– Μηχανισμός ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων.
– Πλήθος φιαλιδίων με άγνωστη χημική ουσία.
– Μαύρα κομμάτια χαρτιού σε μέγεθος χαρτονομισμάτων.
– 15 κινητά τηλέφωνα.
– 6 βιβλιάρια καταθέσεων.
– 550 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους σε παρόμοιες περιπτώσεις.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook