Αποφάσεις όπως η μεταβίβαση εξουσιών στις Βρυξέλλες, ή η δέσμευση γερμανικών χρημάτων στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προτείνουν οι διαπραγματευτές για το σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, θα πρέπει να λαμβάνονται από εθνικά δημοψηφίσματα.
«Ο πληθυσμός θα πρέπει να ερωτάται άμεσα για ειδικής σημασίας αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής», αναφέρεται σε έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς.
«Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα όταν προστίθενται νέα κράτη μέλη, όταν σημαντικές εξουσίες πρόκειται να μεταβιβαστούν στις Βρυξέλλες ή όταν γερμανικά δημόσια κεφάλαια δεσμεύονται στο επίπεδο της ΕΕ. Όταν πρόκειται για τέτοιες αποφάσεις, θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για τη διεξαγωγή πανεθνικών δημοψηφισμάτων».
Το έγγραφο αυτό συντάχθηκε από μια ομάδα εργασίας για την εσωτερική πολιτική με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Ντίτριχ της βαυαρικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) και τον Τόμας Όπερμαν, ανώτερο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).
Η πρόταση θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη σε μια ευρύτερη ομάδα πολιτικών, με επικεφαλής την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, οι οποίοι διαπραγματεύονται συμβιβασμούς σε ζητήματα πολιτικής με στόχο να δημιουργηθεί ως τα Χριστούγεννα μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».
newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook