Ξεκίνησε το τελευταίο δεκαήμερο η συγκομιδή των μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνης στη χώρα μας με τους παραγωγούς και τους εκπροσώπους των Ενώσεων να κάνουν λόγο, για μια μέτρια προς καλή χρονιά. 
Στις περισσότερες περιοχές, η ποιότητα φέτος είναι ικανοποιητική ενώ οι ποσότητες που θα συγκομιστούν αναμένονται στα περυσινά επίπεδα. Στο ξεκίνημά τους είναι και οι εξαγωγές, κυρίως προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ενώ οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την περιοχή από 22 έως και 50 λεπτά το κιλό.

Κρήτη

Για την κατάσταση στην Κρήτη μιλήσαμε με τον κ. Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη, γεωπόνο ερευνητή, ειδικό στα εσπεριδοειδή και παραγωγό από τα Χανιά. Ο ίδιος καλλιεργεί μια μοναδική πρώιμη ποικιλία Κλημεντίνης στο νησί. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει, επειδή φέτος γενικά οι καλλιέργειες μανταρινιών πρωίμησαν η δική του υπεπρώιμη ποικιλία δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από τις τιμές στην αγορά. Παρόλα αυτά, γενικά για τη φετινή χρονιά που ξεκινάει τώρα και στην Κρήτη, μας τονίζει ότι θα είναι μια κανονική χρονιά σε ποσότητα και ποιότητα. «Οι τιμές αυτή την περίοδο για τον παραγωγό κυμαίνονται στα 40 με 50 λεπτά το κιλό», συμπληρώνει ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.

Θεσπρωτία

Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Θεσπρωτίας Βασίλης Παρόλας: «είμαστε ακόμα στην αρχή της συγκομιδής με την ποικιλία Κλημεντίνη και όπως όλα δείχνουν ποιοτικά θα πάμε πολύ καλά. Ωστόσο, φέτος στην περιοχή μας αναμένουμε μικρή μείωση της παραγωγής. Πέρσι συγκομίσαμε συνολικά περίπου 40.000 τόνους ενώ φέτος όπως όλα δείχνουν, δεν θα ξεπεράσουμε τους 35.000 τόνους. Όσον αφορά την τιμή παραγωγού κυμαίνεται – στην αρχή τουλάχιστον της χρονιάς – στα περσινά επίπεδα μεταξύ 22 και 23 λεπτά το κιλό. Να σημειωθεί ότι ο κύριος όγκος της παραγωγής μας εξάγεται στις Ανατολικές χώρες».

Άρτα

Για τη φετινή χρονιά στην περιοχή της Άρτας μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Νίκος Γκίζας, Πρόεδρος ΕΑΣ της Άρτας – Φιλιππιάδας: «η συγκομιδή μανταρινιών ξεκίνησε πριν από περίπου 10 ημέρες με την ποικιλία Κλημεντίνη και περίπου τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσουμε την συγκομιδή και της ποικιλίας Νόβα. Από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα πάμε καλά τόσο σε θέμα ποιότητας όσο και ποσότητας».
Για τη φετινή τιμή παραγωγού, ο κ. Γκίζας μας ανέφερε ότι ξεκίνησε στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή στα 33 με 37 λεπτά το κιλό και συμπλήρωσε: «σε καλά επίπεδα ξεκίνησε και η ζήτηση αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις χώρες της Ευρώπης βοηθούν. Ήδη, έχουμε στείλει 5 φορτηγά με μανταρίνια σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Κάποιες ποσότητες διοχετεύονται και στην ελληνική αγορά και κυρίως στις κεντρικές λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αργολίδα

Με την ποικιλία Κλημεντίνη ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες η συγκομιδή μανταρινιών και στην περιοχή της Αργολίδας. Σύμφωνα με όσα μας πληροφόρησε ο κ. Γιάννης Δημάκης, διευθυντής της ΕΑΣ Αργολίδας: «ακόμα οι ποσότητες που συγκομίζονται στην περιοχή είναι μικρές, όμως οι ενδείξεις είναι για μια καλή ποιοτικά χρονιά. Επίσης, ο όγκος της παραγωγής αναμένεται στα περυσινά επίπεδα. Όσον αφορά τις τιμές αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα ξεκίνησαν από τα 45 λεπτά το κιλό».
agrotypos.gr/Χρήστος Διαμαντόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook