Πονοκέφαλο προκαλεί στην συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ακινήτων που θα αντικαταστήσει το χαράτσι.
Το νομοσχέδιο είναι ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την Τρόικα ενώ από την άλλη έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης που πιέζουν. Στο πλαίσιο αυτό και ενώ επίκειται η κατάθεση του νομοσχεδίου το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του πρωθυπουργικού επιτελείου ήταν ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και το υπουργείο Οικονομικών εκπροσώπησε ο κ. Νίκος Καραβίτης.
Από το ΠΑΣΟΚ ήταν ο βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος και ο πρώην βουλευτής κ. Ανδρέας Μακρυπίδης ενώ από τη ΝΔ παραβρέθηκε η κα Φεβρωνία Πατριανάκου. Αντικείμενο της συνάντησης να λειανθούν οι γωνίες του νομοσχεδίου προκειμένου να ψηφιστεί από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες και να μην υπάρξει άλλη απώλεια μετά την αποχώρηση της κας Θεοδώρας Τζάκρη. Μέχρι στιγμής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής έχει προειδοποιήσει δημοσίως ότι “δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο ως έχει”. Ένα σκληρό νομοσχέδιο όμως μπορεί να εξαντλήσει τα περιθώρια ανοχής κι άλλων βουλετών όπως πχ ο κ. Θάνος Μωραίτης.
Η φορολόγηση των ακινήτων όμως προκαλεί κραδασμούς και μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι μετά την συνάτησή τους με τον υπουργό Οικονομικών τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν τις αλλαγές. Οι “γαλάζιοι” φυσικά δεν θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον πρωθυπουργό αλλά από την άλλη προειδοποιούν -ορισμένοι τουλάχιστον από αυτούς- ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι. Σε παράλληλο επίπεδο λειτουργεί και το άλλο δύσκολο νομοσχέδιο που αφορά τις απελευθερώσεις των πλειστηριασμών των πρώτων ακινήτων. 
Βουλευτής της ΝΔ λέει: “Δεν θα έχει νόημα να έλθει ένα σχέδιο που θα προστατεύει τα ακίνητα τα οποία δεν ενδιαφέρουν τις τράπεζες”. Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών όμως που πρέπει να έλθει μέσα στο Δεκέμβρο είναι το επόμενο μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα η οποία πιέζει. Στο πλαίσιο αυτό από το Μέγαρο Μαξίμου λέγεται ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις του πρωθυπουργού και των συνεργατών του με βουλευτές προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πιθανές αντιδράσεις. Ενδεχόμενη απώλεια βουλευτή κατά τις δύσκολες ψηφοφορίες στην βουλή θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό που αριθμεί πλέον 154 βουλετυές. 
Έτσι, οι αλλαγές θα γίνουν υπό την πίεση των κυβερνητικών βουλευτών τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει με δημόσιες δηλώσεις τους και άτυπες τοποθετήσεις πως όπως έχει δημοσιοποιηθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων, στη ψηφοφορία στη Βουλή θα απορριφθεί. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες οι βουλευτές των δύο κομμάτων είχαν επισκεφτεί τον κ. Στουρνάρα και κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους. 
Από την Χαριλάου Τρικούπη πως \”η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε την απόφασή της για ουσιαστικές αλλαγές στο προσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, ώστε να εξασφαλίζεται η δικαιότερη κατανομή των βαρών και η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας συνολικά, με προοδευτικό τρόπο\”.
Στο ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΝΔ σημειώνουν ότι \”διεξήχθη μια ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο των αναγκαίων αλλαγών, η οποία και θα συνεχισθεί\”.
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των νέων διαβουλεύσεων θα τεθεί υπ’ όψιν της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, ο κ. Γιάννης Κουτσούκος που συμμετείχε στην συνάντηση με τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε το απόγευμα «Συναντηθήκαμε σήμερα με αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για έναν δίκαιο και προοδευτικό φόρο ακίνητης περιουσίας .
Κάναμε ουσιαστική συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές ώστε να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ όταν θα είναι έτοιμο το σχέδιο».
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook