Ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» (www.Aetogiannis.gr) εμφανίστηκε αφιλοκερδώς την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013, στις 7:30 το απόγευμα, στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο του Αφιερώματος στον Καβάφη.

Με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από την γέννηση του Μεγάλου Αλεξανδρινού Ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Ελλήνων Αιγυπτιωτών & Φίλων, σε συνέχεια μιας σειράς εκδηλώσεων που είδη έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο, διοργάνωσε την δική του εκδήλωση στην Κρήτη, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

Κατά την άφιξη του, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δει, στο φουαγιέ της αίθουσας, φωτογραφίες του Κ.Π. Καβάφη και της Αλεξάνδρειας οι οποίες τον καλωσόριζαν μαζί με μια ζεστή υποδοχή από τα μέλη του Παγκρήτιου Συλλόγου Ελλήνων Αιγυπτιωτών & Φίλων.

Η εκδήλωση είχε σαν αφετηρία τους σύντομους χαιρετισμούς επίτιμων προσώπων που παρευρέθησαν, των κ. Γιαλιτάκη, Αεράκη και Δημόπουλο, αντιδημάρχους του Δήμου Ηρακλείου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αιγυπτιωτών & Φίλων, Δρ. Αγγλικής Φιλολογίας ,κ. Ηλίας Παυλούσης με ένα προσωπικό του βίωμα στην Αλεξάνδρεια ξεκίνησε την διάλεξη περί της Ακμής και Παρακμής του Αιγυπτιώτη Πολιτισμού, η οποία βασίστηκε σε επιμορφωτικά και ιστορικά στοιχεία.

Αναφέρθηκε στο καταλυτικό ρόλο που είχαν οι Έλληνες τόσο σε ιστορικά όσο και σε κοινωνικά γεγονότα της Αιγύπτου. Υποστήριξε πως με αγαθά μόνο προς ικανοποίηση και κάλυψη των αναγκών τους ζούσαν οι Έλληνες της Αιγύπτου και είχαν μοναδικό στόχο την προβολή του Ελληνισμού εκτός συνόρων.

Αναφορά έκανε σε αρκετούς εθνικούς Έλληνες ευεργέτες της Αιγύπτου όπως ο Αβέρωφ, ο Μπενάκης και ο Αχιλλόπουλος που με τις δωρεές τους αφενός βοήθησαν την εξέλιξη της κοινωνίας και των πολιτών της ίδιας της Αιγύπτου και αφετέρου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην συνέχιση του Ελληνισμού.

Για την τεκμηρίωση των απόψεων του ανέφερε στοιχεία από την κοινωνική, την οικονομική και την πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου χρονολογικά από τον 19ου ως τα μέσα 20ου αιώνα.

Παρουσίασε Μονές, σχολεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, νοσοκομεία ακόμα και κέντρα ιατρικών σπουδών που μερίμνησαν οι Έλληνες ευεργέτες για τον Αιγυπτιώτη λαό. Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην συνεισφορά των Ελλήνων Αιγυπτιωτών στην ίδια την πατρίδα τους υποστηρίζοντας πως ο αριθμός αυτών που έσπευσαν να βοηθήσουν εθελοντικά την Ελλάδα στον Ά & στον ΄Β Παγκόσμιο πόλεμο άγγιξε τους 7000.

Στη συνέχεια η κ. Μπαλή, Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού φορέα SYMPOSIUMS, μίλησε για την ελληνική κοσμοθέαση του Κ.Π. Καβάφη. Επεξηγώντας τον όρο κοσμοθέαση οδήγησε το κοινό στην ιδεολογία του Καβάφη ο οποίος υποστήριζε πως «Όποιος έχει ιδέες και ιδανικά, πάντα θα βγαίνει κερδισμένος και αυτός είναι εκείνος που έχει ένα όραμα στο οποίο πιστεύει και με αυτό καταπιάνεται».

Αναφέρθηκε και στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος κατάφερε να φτάσει ως την Ινδία και να δώσει τα φώτα της γνώσης του Ελληνισμού μέχρι εκείνον τον τότε άγνωστο κόσμο. Αυτό που, κατά την γνώμη της ομιλήτριας, αξίζει να επισημανθεί είναι ότι ο Ελληνισμός, τον οποίο κατονομάζει ως πολιτιστική ελίτ, δεν αντικατέστησε τους άλλους πολιτισμούς αλλά συνυπήρχε μαζί τους ειρηνικά.

Γυρνώντας στον Καβάφη υποστήριξε ότι είναι πιο επίκαιρος από ποτέ και τον ορίζει ως ο ΕΛΛΗΝΑΣ του κόσμου. Κατά την διάρκεια της ομιλίας της πραγματοποιήθηκαν απαγγελίες διαφόρων ποιημάτων του Καβάφη και παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού έργων όπως η Αποικία, η Πόλις, η Ιθάκη, οι Θερμοπύλες, ένας Γέρος κ.α. που είχαν το κάθε ένα ξεχωριστά, το δικά τους μηνύματα.

Σε αυτές τις παρουσιάσεις, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις του για ριζικές μεταρρυθμίσεις, βοήθησε τον κόσμο να εντοπίσει κοινά στοιχεία της Ελλάδας του σήμερα με στόχο να αποδείξει πόσο διαχρονικός είναι. Κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών η συντονίστρια της εκδήλωσης, κ. Αταλάντη Μιχελογιαννάκη Καραβελάκη Εκπαιδευτικός δρ. Ελληνικής Φιλολογίας χαρακτηρίζει το Κ.Π.Καβαφη ως δάσκαλο, οδηγό ακόμα και ιστορική ευθύνη των Ελλήνων!

Φτάνοντας στο τέλος της εκδήλωσης ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» πραγματοποίησε μουσικοχορευτική παράσταση με την συνεργασία του συγκροτήματος του Στέλιου Βασιλάκη και την ταυτόχρονη παρουσίαση της λαογραφικής και ιστορικής ταυτότητας της μουσικής και των χορών της παράστασης από τον ιδρυτή του Ομίλου «Αετογιάννη», Ερευνητή Λαογραφίας και Καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ.Ιωάννη Παναγιωτάκη.

Η συμμετοχή αυτή του Ομίλου δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία στα δρώμενα που αφορούν την Αίγυπτο. Δεν πέρασε ένας χρόνος (Μάιος 2013) από την πρόσκληση που έλαβε, από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, για να εκπροσωπήσει την χώρα μας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ που διοργάνωνε η κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα και κατ΄επέκταση ο «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» ήταν η τιμώμενη χώρα-συμμετοχή. Λίγους μήνες μετά ο Παγκρήτιος Σύλλογος Ελλήνων Αιγυπτιωτών & Φίλων ζήτησε τη συνεργασία προς τον Όμιλο «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» για την μουσικοχορευτική κάλυψη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ ο οποίος βρισκόταν για λίγες μέρες στο Ηράκλειο.

Τώρα ο Όμιλος ετοιμάζει ένα ακόμα ταξίδι στο Κάιρο στα μέσα Νοεμβρίου, για άλλη μια φορά μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου, για να συμμετάσχει σε ακόμα ένα παγκόσμιο φεστιβάλ. Σε αυτή την συμμετοχή του όμως ο ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ έχει σκοπό να αναδείξει μια άλλη πτυχή των δραστηριοτήτων του. Θα παρευρεθεί με μια αξιόλογη Βυζαντινή - Παραδοσιακή Χορωδία η οποία απαρτίζεται από κορυφαίους του είδους και θα παρουσιάσει εκπροσωπώντας την Ελλάδα την Δημώδη και Βυζαντινή μουσική μας παράδοση.