Μπορεί στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία τα σωφρονιστικά ιδρύματα να παραπέμπουν σε πολυτελή ξενοδοχεία χάρη στις ανέσεις και τη γκάμα δραστηριοτήτων που προσφέρουν στους κρατούμενους, όμως η Στοκχόλμη αποφασίζει να βάλει λουκέτο σε τέσσερα από αυτά.

Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από την πτώση στις συλλήψεις που σημειώνεται ετησίως, με αποτέλεσμα οι φυλακές Åby, Håja, Båtshagen και Kristianstad να κλείσουν.

Όπως δήλωσε στον Guardian ο επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της Σουηδίας, Νιλς Όμπεργκ, κατά την περίοδο 2011-2012 η πτώση στον αριθμό των κρατουμένων έφτασε μέχρι το 6% και προέβλεψε ότι περαιτέρω μείωση θα σημειωθεί και το 2013.

Δεν είναι σαφές, βέβαια, για ποιο λόγο οι κρατούμενοι είναι ολοένα λιγότεροι, ωστόσο αυτό που υποστηρίζει ο Όμπεργκ είναι ότι μπορεί να έχει παίξει ρόλο «η φιλελεύθερη προσέγγιση των ιδρυμάτων, που επικεντρώνεται στην επανένταξη όσων αποφυλακίζονται», με αποτέλεσμα να μην προχωρούν σε άλλα αδικήματα και να μην επιστρέφουν στη φυλακή.

Την ίδια ώρα, η μείωση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι δικαστές τείνουν να επιβάλουν ποινές πιο ήπιες για εγκλήματα που αφορούν στα ναρκωτικά και όπως υποστηρίζει ο Όμπεργκ, οι άνθρωποι που φυλακίστηκαν για ναρκωτικά ήταν 200 λιγότεροι σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Από τα κτίρια που φιλοξενούν τις τέσσερις φυλακές, τα δύο πρόκειται να διατεθούν προς πώληση, ενώ τα άλλα δύο θα χρησιμοποιηθούν από κυβερνητικές αρχές, ωστόσο τονίζεται πως αν αυξηθεί ο αριθμός των έγκλειστων υπάρχει η πιθανότητα να επαναλειτουργήσουν δύο από αυτές.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Μελέτης Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων η Σουηδία κατατάσσεται στην 112η θέση σε αριθμό έγκλειστων με 4.852 ανθρώπους να βρίσκονται στις φυλακές, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με 2.239.751, στη δεύτερη θέση έρχεται η Κίνα με 1.640.000 και στην τρίτη η Ρωσία με 681.600 φυλακισμένους.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook