Τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Ε.Τ.Επ) στο υπό σύσταση Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, συμφώνησαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ.
Ήδη, έχει υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης με τη γερμανική τράπεζα KfW για συμμετοχή στο Ταμείο, ενώ φορείς όπως το Ίδρυμα Ωνάση έχουν επίσης δεσμευθεί να συμμετάσχουν. «Ζητήσαμε την υποστήριξη και της ΕΤΕπ και πιστεύω ότι θα την έχουμε, πολύ σύντομα. Προτείναμε να υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης, όπως έγινε με την KfW και έγινε δεκτό. Αυτό είναι θετική είδηση για την Ελλάδα, τη ρευστότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Αναφερόμενος στο Επενδυτικό Ταμείο, ο κ. Χόγιερ τόνισε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης, πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να προσδιορίσει κανείς το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει η ΕΤΕπ στο εγχείρημα. Αποκάλυψε, ωστόσο, ότι και άλλοι φορείς, μεταξύ άλλων από τη Γαλλία, θέλουν να συμμετάσχουν στο Ταμείο, το οποίο χαρακτήρισε ως κινητήρια δύναμη για την πραγματική οικονομία.
Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα χρηματοδοτεί και θα παράσχει εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής.
Ο κ. Χόγιερ επανέλαβε ότι οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα θα φθάσουν εφέτος στο 1,5 δισ. ευρώ από 550 εκατ. πέρυσι και κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν την προώθηση του trade finance, δηλαδή του χρηματοδοτικού εργαλείου που έθεσε εφέτος για πρώτη φορά σε εφαρμογή η ΕΤΕπ για την Ελλάδα, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου. «Γνωρίζω πολλές επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις που το χρειάζονται. Εμείς είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυτές και τις διεθνείς και ελληνικές τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, εκτίμησε ότι τα προγράμματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πάνε αρκετά καλά. «Δίνουμε έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί από αυτές θα προέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χατζηδάκης, από το 1,44 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τις ΜμΕ μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που υποστηρίζει η ΕΤΕπ, ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των τραπεζών, θα έχουν εκταμιευθεί τα 635 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 800 θα εκταμιευθούν το 2014.
Αναφερόμενος στους αυτοκινητόδρομους ο κ. Χόγιερ επισήμανε πως πέρυσι η λύση φαινόταν πολύ μακριά, εφέτος όμως οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει ή θα αρχίσουν σύντομα, γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι χωρίς τη συμβολή της ευρωπαϊκής τράπεζας δεν θα ήταν δυνατή η επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητόδρομους και τόνισε ότι η ΕΤΕπ επενδύει στην Ελλάδα και εμπιστεύεται την πολιτική της κυβέρνησης.
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει και είμαι βέβαιος ότι και οι εταίροι μας στο τέλος της ημέρας θα κάνουν αυτό που πρέπει. Η λέξη- κλειδί για εμάς είναι αποφασιστικότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και για τους εταίρους μας η λέξη- κλειδί είναι αλληλεγγύη».
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook