Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας πραγματοποίησε χθες, Τρίτη εκδήλωση στο Ηράκλειο με θέμα «Οι εξελίξεις στον Τουρισμό και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», με κεντρικό ομιλητή τον σ. Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. 
Όπως τόνισε ο ομιλητής: 
Η επικαιρότητα της σημερινής εκδήλωσης έχει να κάνει με την ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε κυβέρνηση, τμήματα του κεφαλαίου και της εγχώριας αστικής τάξης για το λεγόμενο νέο αναπτυξιακό μοντέλο και τις επιπτώσεις που συνεπάγονται για τους εργαζόμενους και την λαϊκή οικογένεια. Για τα Κόμματα του ευρωμονόδρομου ο κλάδος του Τουρισμού, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, αποτελεί βασικό πυλώνα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. 
Η ανάπτυξη του Τουρισμού έως τώρα αναδεικνύει ορισμένα συμπεράσματα: 
Ποιός οφελήθηκε από την αύξηση των τουριστικών εσόδων, από τους τεράστιους τζίρους; Δεν είναι άλλος από τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, εγχώριοι και αλλοδαποί.
Η κερδοφορία αυτή δεν αντανακλά την κατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο όπου επικρατούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η απληρωσιά για 2 και 3 μήνες, η γενίκευση της μαθητείας, η εντατικοποίηση που μετετρέπει τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πίσω από τη βιτρίνα, σε σύγχρονα κάτεργα. Έτσι η λεγόμενη ανάπτυξη είναι σε βάρος και των εργαζόμενων αλλά ταυτόχρονα και των μικρών αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών και μικρών εμπόρων. Γίνεται με ισοπέδωση των μικρών επιχειρήσεων όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, χώροι εστίασης και επισιτισμού, εμπορίου που η μια μετά την άλλη κλείνουν.
Τέλος, ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στις αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν για κάλυψη των αναγκών σε διακοπές, ξεκούραση, αναψυχή και στην αξιοποίηση τους από την εργατική λαϊκή οικογένεια. Λόγω της πτώσης του βιωτικού επιπέδου ο εγχώριος τουρισμός μειώθηκε συνολικά κατά 80% την περίοδο της κρίσης. 
Από τα παραπάνω συμπεράσματα αναδεικνύεται ο χαρακτήρας της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται τα αστικά κόμματα ότι θα φέρουν, με τις διακοπές και την ξεκούραση να μετατρέπονται σε πολυτέλεια και συχνά σε όνειρο για τις λαϊκές οικογένειες.
Ακόμη παρέμβαση έγινε από τον σ. Γιώργο Στεφανάνη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Εργαζομένων και μέλος του ΔΣ του σωματείου μαγείρων και ζαχαροπλαστών Νομού Ηρακλείου, ο οποίος τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχουπάλληλοι αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι με μειώσεις μισθών, καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων, κατάργηση της Κυριακής αργίας και τη διεύρυνση του ωραρίου με πρόσχημα τον τουρισμό και την κρουαζιέρα. 
Ακόμη αναδείχθηκε ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στον κλάδο με την ΠΑΣΚΕ και την Αυτόνομη Παρέμβαση που από κοινού καλλιεργούν τις λογικές του κοινού συμφέροντος εργοδοσίας-εργαζόμενων, με πρόσχημα το λιγότερο κακό υπογράφουν ΣΣΕ με μειώσεις και διασφαλίζουν με κάθε τρόπο ότι δεν θα αντιδρούν και ξεσηκώνονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. 
Μόνη απαντηση αποτελεί η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος που θα πατάει σε κάθε χώρο δουλειάς σε συνδυασμό με την Συμμαχία εργαζομένων και ΕΒΕ του κλάδου, οι οποίοι θίγονται από τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.
Τοποθέτηση έγινε και από την πλευρά των ΕΒΕ, από τον σ. Μανούσο Μανουσογιάννη, μέλος του Γραφείου της Τ.Ε. Ρεθύμνου και Δημοτικό Σύμβουλο Ρεθύμνου, ο οποίος ανέδειξε την ανασφάλεια των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων που ενώ τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν συμπληρωματικά στα καταλύματα ύπνου τις ανάγκες σε φαγητό, δώρα, υπηρεσίες κλπ τώρα με την συγκέντρωση όλων αυτών στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες.
Σημαντική ήταν και η συμβολή των παρεβρισκομένων ξενοδοχοϋπάλληλων και ΕΒΕ που εμπλούτισαν τη συζήτηση με ζωντανά παραδείγματα και εμπειρία απο τους χώρους δουλειάς.
Νωρίτερα το πρωί, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον σ. Νίκο Καραθανασόπουλο πραγματοποίησε περιοδεία στις επιχειρήσεις Πλαστικά Κρήτης και στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου. Πλούσια συζήτηση αναπτύχθηκε με τους εργαζόμενους με επίκεντρο την ανάγκη για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση και ανάπτυξη για τον λαό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook