Το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αποχαιρετά τον Στυλιανό Αλεξίου, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος, με τιμή, σεβασμό και οδύνη.

Σε τιμητικό ψήφισμα – ανακοίνωσή του αναφέρει

\”Η προσφορά του Στυλιανού Αλεξίου στο Πανεπιστήμιο, στις επιστήμες που αφιέρωσε ολόκληρη την καρποφόρα ζωή του, την αρχαιολογία και τη νεοελληνική φιλολογία, και γενικότερα στα ελληνικά γράμματα είναι απέραντη. Δεν περιορίζεται στο ακαδημαϊκό πλαίσιο και στη διδασκαλία, αλλά καλύπτει όλη την πνευματική ζωή του τόπου και ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορά του.

Ηρακλειώτης και Κρητικός, Έλληνας, Ευρωπαίος, τελευταίος γόνος της θρυλικής οικογένειας των Αλεξίου, γιος του Λευτέρη, εγγονός του ομώνυμου τυπογράφου και δημοσιογράφου, ανιψιός της Έλλης και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, μεγάλωσε και σπούδασε στο προπολεμικό Ηράκλειο, αργότερα ανέλαβε τη διεύθυνση του Αρχαιολογικού του Μουσείου και το ελάμπρυνε, ενώ μόλις ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο ανέλαβε να διδάξει τη νεοελληνική λογοτεχνία.

Οι εκδόσεις του Ερωτόκριτου και του Σολωμού άλλαξαν το φιλολογικό τοπίο∙ οι μελέτες του, μικρές και μεγάλες, αρχαιολογικές ή νεοελληνικές, πρόσφεραν στους αναγνώστες τη στέρεη γνώση, την πρωτότυπη σκέψη, αλλά και τη σοφία του ώριμου στοχαστή, που όταν γράφει έχει όλη την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, όλον τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μπροστά του.

Τον Στυλιανό Αλεξίου θα τον θυμόμαστε όλοι και θα τον μνημονεύουμε πάντα, τόσο οι πρεσβύτεροι, όσοι ευτυχήσαμε να τον γνωρίσουν από κοντά, όσο και οι νεότεροι που τον γνωρίζουν και θα τον γνωρίσουν από το μεγάλο του έργο\”.

Η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας
Αγγέλα Καστρινάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook