Τελευταία ενημέρωση 13:19

Tο πακέτο μέτρων κατά της φοροδιαφυγής ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του τριετούς Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2011-2014, με το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει σε έσοδα 11,8 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών έγινε παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς και των γενικών γραμματέων των υπουργείων.

Όπως έγινε γνωστό, νέος ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αναλαμβάνει ο κ. Ιωάννης Διώτης. Ο κ. Διώτης ήταν ο αντιεισαγγελέας κατά τη θητεία του οποίου έγινε η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρης είναι πλέον γγ του υπουργείου Οικονομικών στη Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, στη θέση του παραιτηθέντα Δ. Γεωργακόπουλου.

Το κεντρικό σύνθημα είναι «Πολίτες και Πολιτεία Μαζί», ενώ το κείμενο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος αποτελείται από 99 σελίδες.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής θα τεθεί υπόψη της τρόικας τις επόμενες ημέρες, αφού πρώτα εγκριθεί από ειδική Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, ως πρόεδρος και οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι η άντληση εσόδων ίσων με το 1,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2011 – 2014 κυρίως μέσα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την πλήρη ενεργοποίηση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων διασταυρώσεων, ελέγχων και επεξεργασίας των πληροφοριών που σχετίζονται με την φορολογική βάση.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η «φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας», δημιουργεί έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την Πολιτεία, ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και την φορολογική επιβάρυνση για τους συνεπείς φορολογούμενους.

«Δεν έχουμε λύσει ακόμα το πρόβλημα της φοροδιαφυγής», επισήμανε, αν και όπως είπε στους τελευταίους 18 μήνες η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτό το μέτωπο.

Στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέφερε ότι εισπράχθησαν 1,6 δισ. ευρώ το 2010, ενώ είπε ότι ελέγχονται οι ιδιοκτήτες 1.200 ακινήτων με πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί.

Οι προκλήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, ειναι να αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες που υπάρχουν, όπως η συνεργασία του μηχανισμού, η παραδειγματική τιμωρία μεγάλων φοροφυγάδων και η καλύτερη συνεργασία των πολιτών

Ο πολίτης πρέπει να στηρίξει τη διαδικασία, γιατί θα βγει κερδισμένος, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο «θα δώσουμε ότι μπορούμε από την πλευρά των κινήτρων».

Ο υπουργός εξήγγειλε συνεχείς διασταυρώσεις των στοιχείων των φορολογούμενων και σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του φοροελεγκτικού μηχανισμού, με τη λειτουργία μίας μόνο ΔΟΥ ανά πρωτεύουσα και την κατάργηση 100 ΔΟΥ, οι οποίες συγκεντρώνουν μόλις το 1% των κρατικών εσόδων.

Η εξοικονόμηση σε όρους ανθρώπινου δυναμικού υπολογίζεται σε 3.000 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν άλλες υπηρεσίες.

Μεταξύ των αλλαγών, είναι το νέο σώμα βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων καθώς και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων έχουν οφειλές (ΦΠΑ, ληξιπρόθεσμες και άλλους φόρους) για πάνω από ένα έτος και για ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

Μετά τον κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είπε ότι θα προχωρήσει η διασύνδεση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Αναφορικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, είπε ότι υπεγράφη η ΚΥΑ για το σύστημα εισροών-εκροών και προχωρεί η εγκατάστασή του μετά την οποία προβλέπεται αύξηση των εσόδων κατά 190 εκατ. ευρώ.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, ο οποίος αναφέρθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα για τη συγκρότηση της Οικονομικής Αστυνομίας και του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook