Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για υπεύθυνη ενημέρωση των μελών του αλλά και του κοινού, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με το επίκαιρο θέμα «Τα ρευματικά νοσήματα στην αναπαραγωγική ηλικία», με ομιλητές την κ. Μαριλένα Μαμουλάκη, Ιατρό-Ρευματολόγο, και τον κ. Ιωάννη Καλλιτσάκη, Ιατρό-Ρευματολόγο.

Η ημερίδα πραγματοποιείται το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18.00 στο Ξενοδοχείο ΑΚΑΛΗ στα Χανιά (Κισσάμου 55).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Στο χώρο της εκδήλωσης θα προσφερθεί καφές και αναψυκτικά.

Τα ρευματικά νοσήματα

Τα ρευματικά νοσήματα είναι αυτοάνοσα συστηματικά νοσήματα που αφορούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας. Διακρίνονται σε φλεγμονώδη και μη φλεγμονώδη/εκφυλιστικά. Τα φλεγμονώδη προσβάλλουν κυρίως άτομα παραγωγικής ηλικίας και προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις και σοβαρές βλάβες στο μυοσκελετικό σύστημα. Αυτά τα νοσήματα μπορεί να προσβάλουν και άλλα ζωτικά όργανα όπως την καρδιά, τα νεφρά, τους πνεύμονες, τα αγγεία, τους οφθαλμούς, κλπ.

Η εμφάνιση των ρευματικών νοσημάτων δεν είναι πάντα προβλέψιμη. Η ενημέρωση του κοινού για τα ρευματικά νοσήματα και κυρίως του περιβάλλοντος των ασθενών συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη. Με σωστή διαφώτιση και ενημέρωση μπορεί να αναγνωρίσει κανείς τα πρόδρομα συμπτώματα της νόσου και να αποταθεί άμεσα στον ειδικό ρευματολόγο για διερεύνηση, διάγνωση και έγκαιρη έναρξη θεραπείας.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους πάσχοντες είναι και το θέμα της αναπαραγωγής, αφού όπως αναφέραμε παραπάνω τα ρευματικά νοσήματα προσβάλλουν άτομα στην παραγωγική και αναπαραγωγική ηλικία.