Απόφαση –κόλαφος για τη ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στην υπόθεση της τιμολόγησης της Αλουμίνιον της Ελλάδος: πριν λίγο η Επιτροπή απέρριψε την προσφυγή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που είχε ζητήσει να κηρυχθεί παράνομη η τιμή των 42 ευρώ η μεγαβατώρα που είχε οριστεί με διαιτησία της ΡΑΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού εξέτασε την προσφυγή της ΔΕΗ αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την υπόθεση με τίτλο κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι χαρακτηρισμού του θέματος ως «κρατική ενίσχυση».

Πρόσφατα η ΡΑΕ όρισε προσωρινή τιμή προμήθειας της ενέργειας 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το διάστημα που θα μεσολαβούσε μέχρι την έκβαση της διαιτητικής διαδικασίας. Η ΔΕΗ προσέφυγε στην Κομισιόν υποστηρίζοντας ότι έτσι «υποχρεώνεται να πουλάει κάτω του κόστους της» με καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Εν συνεχεία η Κομισιόν απέστειλε ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τα θέματα που περιλάμβανε η καταγγελία της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε ανάκριση για τη βασιμότητα της καταγγελίας.

Σημειώνεται ότι για να χαρακτηριστεί μια πράξη παράνομη κρατική ενίσχυση, απαιτείται έκδοση οριστικής απόφασης από την Κομισιόν έπειτα από τακτική «ανάκριση» που περιλαμβάνει από ανεπίσημη ανταλλαγή πληροφοριών, μέχρι ανάλυση επίσημων κρατικών και εμπορικών συμφωνιών.

Η απόφαση της ΕΕ να θέσει την υπόθεση στο αρχείο κρίνοντας ότι δε συντρέχουν οι λόγοι που να δικαιολογούν την περαιτέρω έρευνα του θέματος ως κρατική ενίσχυση αποτελεί πρόκριμα και για την εξέταση νέων προσφυγών ή καταγγελιών για το θέμα κάτι που οφείλει να λάβει υπόψη της η ΔΕΗ η οποία μετά την απόφαση, μέσω κύκλων της υποστηρίζει ότι «θα λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για να υπερασπιστεί τις θέσεις της»

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook