Στις «συμπληγάδες» του υποχρεωτικού κουρέματος κατά 30% στις συντάξεις και της υποχρεωτικής ανακεφαλοποίησης των οφειλών πάνω από 20.000 ευρώ, το ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών

Λύση για την κάλυψη του ελλείμματος που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. το 2014 αναζητεί ο ΟΑΕΕ προκειμένου να αποτραπεί μια οριζόντια μείωση στις συντάξεις.

Στο συρτάρι του Υπουργού Εργασίας υπάρχουν προτάσεις για βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών, οι οποίες πρέπει να περάσουν κι από την έγκριση της Τρόικας. Το σίγουρο είναι ότι με μειωμένη κρατική επιχορήγηση (800 εκατ. ευρώ για το 2014) και αρνητικές αποδόσεις από την ρύθμιση οφειλών, το ταμείο των επαγγελματιοβιοτεχνών δε θα μπορέσει να καταβάλει συντάξεις μετά τους πρώτους μήνες του 2014.

Μοναδική ελπίδα για το ταμείο, αν δεν ενισχυθούν τα έσοδα, είναι να εγκρίνει η Τρόικα έξτρα επιχορήγηση όπως είχε συμβεί και πέρυσι.

Τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή η Διοικητής του ταμείου, Γεωργία Κωτίδου, επιβεβαιώνουν την αναμενόμενη αποτυχία της ρύθμισης οφειλών εξαιτίας των αυστηρών προυποθέσεων. Μόλις οι 28.500 από σύνολο 370.000 ασφαλισμένων με οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) εντάχθηκαν στην ρύθμιση. Η κ. Κωτίδου τόνισε ότι το 60% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που έχουν οφειλές προς το Ταμείο χρωστούν ποσά μέχρι 15.000 ευρώ ενώ το 20% των οφειλετών χρωστά περισσότερα από 20.000 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι η Τρόικα δεν έχει δεχτεί οριστικά και αμετάκλητα την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιβληθεί ειδική εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς δεν έχουν βρεθεί αποδεκτά «ισοδύναμα» μέτρα. Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη επεξεργαστεί το σενάριο μείωσης των συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ κατά 30% αλλά το μέτρο προς το παρόν απορρίφθηκε στο πλαίσιο της γενικότερης δέσμευσης της κυβέρνησης ότι δε θα περικοπούν οι συντάξεις.

Η βασική πρόταση για να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία προβλέπει την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, για ποσά μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Από την ολοκλήρωση της κεφαλαιοποίησης και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο θα παύει να επιβαρύνεται με προσαυξήσεις, αλλά μόνο με ένα επιτόκιο – κίνητρο το οποίο όμως πρέπει να εγκρίνει και η Τρόικα. Ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κάτι που αποτελεί καυτό πρόβλημα για τον κλάδο ενώ κατά την συνταξιοδότηση, η κεφαλαιοποιημένη οφειλή θα μετατρέπεται σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου.

Προτείνεται επίσης η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με την ένταξη ασφαλισμένων που σήμερα ανήκουν στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Εχουν καταγραφεί περίπου 80.000 εν δυνάμει «παλιννοστούντες» αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Επίσης εξετάζεται να μπουν στο «στόχαστρο» και τα μπλοκάκια, που εξαιρούνται από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ όταν ο εργαζόμενος ως μισθωτός ασφαλίζεται σε άλλο ταμείο κύριας ασφάλισης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook