Οι εκτάσεις με καλλιέργειες οπίου αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στο Αφγανιστάν το 2013, γεγονός που είναι πιθανόν να εξηγεί τη βούληση των παραγωγών να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας εν όψει της αποχώρησης των στρατιωτών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας (UNODC) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Άμεση συνέπεια: η καλλιέργεια του οπίου, από το οποίο παράγεται η ηρωίνη, ανήλθε σε 5.500 τόνους το 2013 (+49% σε σχέση με το 2012), προσθέτει η έκθεση η οποία συντάχθηκε από κοινού από την UNODC και αφγανικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι το επίπεδο της παραγωγής θα μπορούσε να είναι ακόμη \”υψηλότερο\” εάν δεν επικρατούσαν \”δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κυρίως στις νότιες και δυτικές περιοχές του\”, επίκεντρο της καλλιέργειας του οπίου του Αφγανιστάν.

Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν \”κακή είδηση\”, \”αλλά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τα προγράμματα που εφαρμόζουμε θα επιτρέψουν, αν όχι την εξαφάνιση, πάντως τη σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων\”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ ο αρμόδιος υπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών Ντιν Μοχάμαντ Μουμπάρεζ Ρασίντι.

Σύμφωνα με την UNODC, οι καλλιεργητές ενδεχομένως να αύξησαν την παραγωγή οπίου \”για να εξασφαλίσουν πόρους απέναντι σε ένα αβέβαιο μέλλον που μπορεί να ακολουθήσει την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων το 2014\”.

Η αύξηση των καλλιεργημένων εκτάσεων και της παραγωγής \”απειλεί τη δημόσια υγεία, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στο Αφγανιστάν\”, σχολίασε ο διευθυντής του UNODC Γιούρι Φεντότοφ.

Οι αντάρτες ταλιμπάν επωφελούνται άμεσα από τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών από το Αφγανιστάν, πρώτη χώρα παραγωγής οπίου παγκοσμίως, αντλώντας 100 έως 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη δραστηριότητα αυτή.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook