Στο 3% υποχώρησε σε ετήσια βάση η ύφεση στην Ελλάδα στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2013. Μάλιστα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναθεώρησε επί τα βελτίω και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου και δευτέρου τριμήνου 2013.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση κατά 3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Η Στατιστική Αρχή αναθεώρησε επί τα βελτίω το ΑΕΠ των δύο πρώτων τριμήνων του 2013 με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (Οκτώβριος 2013), καθώς και νεότερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών.

Έτσι, η ύφεση στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 αναθεωρήθηκε από το 5,8% στο 5,5% του ΑΕΠ και η ύφεση για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2013 αναθεωρήθηκε από το 3,8% στο 3,7% του ΑΕΠ. Σε μέσα επίπεδα στο 9μηνο 2013 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 4,06%.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνεται ότι τα στοιχεία των πρόσφατων τριμήνων παρουσιάζονται με επιφύλαξη λόγω μεθοδολογικών θεμάτων που αφορούν τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ. «Η ΕΛΣΤΑΤ είναι στη διαδικασία αντιμετώπισης τους με εντατικές εργασίες που θα συμπεριλάβουν και συνεργασία με τη Eurostat», τονίζεται σχετικά.

Newsroom ΔΟΛ