Ανοιχτό το ενδεχόμενο απορρόφησης των επικουρικών ταμείων από τα κύρια ταμεία ως αποτέλεσμα της φθίνουσας πορείας των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες έτσι και αλλιώς δεν τελούν υπό την εγγύηση του κράτους, άφησε ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο του ελληνοαμερικάνικου επιμελητηρίου για την απασχόληση και την ασφάλιση. 

Ο κ. Σπυρόπουλος έκανε λόγο για συνέργεια κύριας και επικουρικής ασφάλισης στο πλαίσιο του σχεδίου που έχει επεξεργαστεί για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από 1/1/2015.

Το σχέδιο Σπυρόπουλου προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου ταμείου μισθωτών υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ σταδιακά σε 4-5 χρόνια με τρεις κλάδους (αγρότες , μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αυταπασχολούμενοι), για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και καλύτερη οργάνωση. 

Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, οι πρόσθετες παροχές, συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας θα αποτελούν προσωπική επιλογή των ασφαλισμένων μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων, που έχει εισαχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με νόμο του 2002, ο οποίος παραμένει ουσιαστικά ανενεργός. 

Το πλαίσιο για τα επαγγελματικά ταμεία πρέπει να εκσυγχρονιστεί, επεσήμανε ο κ. Σπυρόπουλος, με τη θέσπιση φορολογικών και άλλων κινήτρων. Πρότεινε, μάλιστα, στο πλαίσιο της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, εργοδότες και ΓΣΕΕ να συμπράξουν για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου που θα καλύπτει όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό .

protothema.gr