Να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις για τις ακριβείς προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αξιοποίηση της έκτασης της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουβών ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γ. Ραγκούση, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά και να υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα της «μυστικής συνάντησης» Αρναουτάκη-Κεγκέρογλου-Κουράκη-Δοξαστάκη το περασμένο Σάββατο στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο βουλευτής υπενθυμίζει αρχικά ότι «η λειτουργία της Αμερικανικής Βάσης στις Γούβες ξεκίνησε τον Οκτώβρη του1954 με την υπηρεσία 34th Radio Sqadron», ενώ «στις 12 Μαρτίου 1993, ως τμήμα της ελάττωσης των δυνάμεων των Η.Π.Α στην Ευρώπη, η βάση του Ηρακλείου επεστράφη στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1994». Προσθέτει δε ότι «με το κλείσιμο της βάσης, ο χώρος συνολικής έκτασης 738 στρεμμάτων παραχωρείται στην Κτηματική Εταιρία Δημοσίου» και τονίζει ότι «σήμερα στον χώρο της βάσης έχουν δημιουργηθεί: (α) ο Θαλασσόκοσμος που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στην Κρήτη (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.) και το Ενυδρείο Κρήτης (CretAquarium), (β) το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, (γ) το ΚΠΕ ΓΟΥΒΩΝ και (δ) τμήμα του Δημαρχείου Χερσονήσου, Σχολεία Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης, ΙΕΚ και παιδικός σταθμός».

Σημειώνει κατόπιν ότι «η περιοχή της πρώην Αμερικανικής Βάσης αποτελεί μια σημαντική, ανυπολόγιστης αξίας περιουσία στο παραλιακό μέτωπο του νέου διευρυμένου Δήμου Χερσονήσου, ώστε η αξιοποίησή της –ιδιαίτερα κατά την παρούσα οικονομική συγκυρία- είναι εξαιρετικά κρίσιμη και χρήσιμη».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης «κλειστών των θυρών» συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης, του Υφυπουργού Εργασίας και των Δημάρχων Ηρακλείου και Χερσονήσου, για το θέμα της αξιοποίησης της Αμερικανικής Βάσης των Γουβών, όπως διέρρευσε» και επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρενέβη τηλεφωνικά και ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ντόλιος, όπως επιβεβαιώνεται σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου». Επιπλέον, διαπιστώνει ότι «ενδεχομένως, στο πλαίσιο αυτής, να υπήρξε συμφωνία για το μέλλον της πρώην Αμερικανικής Βάσης, το περιεχόμενο της οποίας βεβαίως έχει κάθε δικαίωμα να πληροφορηθεί η τοπική κοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό και αναφέροντας ότι «η έκταση περίπου 750 στρεμμάτων που καλύπτει η Αμερικανική Βάση Γουβών δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, είναι τεράστιας αξίας», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών «ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός και οι προθέσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουβών», όπως και εάν «εντάσσεται αυτή στο πλαίσιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και με ποιο τρόπο».

Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί «ποιο ήταν ακριβώς το αντικείμενο της «κλειστών των θυρών» συνάντησης του Περιφερειάρχη Κρήτης, του Υφυπουργού Εργασίας και των Δημάρχων Ηρακλείου και Χερσονήσου, στην οποία μάλιστα παρενέβη τηλεφωνικά ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών», καθώς και εάν «υπήρξε κάποια προκαταρτική συμφωνία ή απόφαση για το μέλλον της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούβες», για την οποία πρέπει να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook