Επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με τα οποία έχουν καταγραφεί 376 επαφές ανθρώπων με ζώα – με πιθανή ή επιβεβαιωμένη έκθεση στον ιό της λύσσας – έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργείου Υγείας. 
Όπως γίνεται γνωστό σε έγγραφο της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις επαφές εμπλέκονται αδέσποτα σκυλιά σε ποσοστό 63,4% επί του συνόλου των εκθέσεων και γάτες σε ποσοστό 7,5%.
Τα στοιχεία δείχνουν, με άλλα λόγια, ότι το ποσοστό των εκθέσεων που οφείλονται σε αδέσποτα κατοικίδια ανέρχεται σε ποσοστό 70,9%.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη διαχείριση αδέσποτων ζώων και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων λύσσας στη χώρα μας.
Όπως αναφέρει στο έγγραφό της η κα Μακρή, από το υπουργείο έχουν εκδοθεί εγκύκλιοι για την πρόληψη της λύσσας σε ανθρώπους με επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με την επαγρύπνηση και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών λύσσας μετά από έκθεση σε ζώο που φέρει τον ιό.
Η λύσσα είναι ζωονόσος, που μπορεί να μεταδοθεί από ένα μολυσμένο ζώο στον άνθρωπο. Το 99% των ανθρώπινων θανάτων από λύσσα διεθνώς, συνδέονται με δήγμα (δάγκωμα) σκύλου. Όπως δε αναφέρει το υπουργείο, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη λύσσα και μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων στον άνθρωπο ή στα ζώα, η νόσος έχει θνητότητα σχεδόν 100%.
Όπως κάνει γνωστό, η υφυπουργός Υγείας, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου διαχειρίζεται απόθεμα εμβολίων, το οποίο προμηθεύεται από το Ινστιτούτο Παστέρ και αυτό ανέρχεται σε 193 δόσεις. Από το απόθεμα αυτό καλύπτονται ανάγκες των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας για μετεκθεσιακές αγωγές.
Η κα Μακρή αναφέρει, επίσης, ότι το υπουργείο έχει ζητήσει με έγγραφό του από τους δήμους εντατικοποίηση ενεργειών, όσον αφορά τη συλλογή και συνολική διαχείριση (κυρίως εμβολιασμούς) του αυξημένου στη χώρα μας αριθμού αδέσποτων ζώων, την απομάκρυνση από τις οδούς και τα πεζοδρόμια των νεκρών ζώων και τη μέριμνα για αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή τους, αλλά και γενικότερα τον έλεγχο και την εποπτεία της σήμανσης και καταγραφής όλων των ζώων συντροφιάς, βάσει του Ν. 4039/2012.
Επίσης, η κα Μακρή αναφέρει ότι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος ρίψης από αέρος εμβολίων-δολωμάτων, για την ανοσοποίηση των άγριων ζώων έναντι της λύσσας, σε όλες τις περιοχές υψηλής και μέσης επικινδυνότητας. Ταυτόχρονα η υφυπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο ουδέποτε εξέδωσε εγκύκλιο, οδηγία ή σύσταση για «μαζικές ευθανασίες» σε αδέσποτα ζώα.
Τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει εγγράφως και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ότι ενώ στη χώρα είχε να παρουσιαστεί κρούσμα λύσσας από το 1987, στις 19 Οκτωβρίου του 2012 εμφανίστηκε στην Κοζάνη το πρώτο κρούσμα της νόσου σε κόκκινη αλεπού.
Τα προηγούμενα χρόνια η νόσος ενδημούσε σε γειτονικές χώρες (ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Τουρκία και Αλβανία) και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδότησε κατά 75% πρόγραμμα επιτήρησης και διαπίστωσης της νόσου στην Ελλάδα, με σκοπό να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Η ενωσιακή χρηματοδότηση για το 2012 προέβλεπε την αγορά αντιδραστηρίων για την ανίχνευση της νόσου, την αποστολή δειγμάτων στο εργαστήριο και την πρόσληψη εποχιακών υπαλλήλων στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιολογίας των Αθηνών.
Σήμερα τα κρούσματα στην Κοζάνη ανέρχονται σε 31 (27 αλεπούδες, 3 σκυλιά και 1 γάτα). Μετά τη διαπίστωση της κατάστασης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδότησε για το 2013 πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων από αέρος. Το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκίνησε στις 11 Οκτωβρίου 2013 και βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε ποσοστό 75% χρηματοδοτείται από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και σε ποσοστό 25% από την Ελλάδα. Το σύνολο της δαπάνης ανέρχεται σε 2.070.155,90 ευρώ (για προμήθεια εμβολίων 1.264.155 ευρώ και 806.000 για εναέρια μέσα διανομής).

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook