Ολοκληρώθηκε το Eurogroup στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο Γερούν Ντάισελμπλουμ να υπογραμμίζει πως οι «17» υποστηρίζουν πλήρως την έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα σταθερότητας, τονίζοντας πως η Ιρλανδία κατάφερε να ξεπεράσει τα εσωτερικά τη προβλήματα και να επανέλθει στον διεθνή δανεισμό το 2014. 

Αναφορικά με την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως η χώρα πρέπει να εστιάσει στα προαπαιτούμενα μέτρα, στο δημοσιονομικό κενό του 2014-2015 , στις ιδιωτικοποιήσεις και στην εφαρμογή διορθωτικών μεταρρυθμίσεων. 

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. 

Ακόμη, σχετικά με την Κύπρο ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως υπάρχει σημαντική πρόοδος.

Από την άλλη, αναφορικά με την Ιρλανδία, ο Επίτροπος Όλι Ρεν αρμόδιος για Νομισματικές και Οικονομικές υποθέσεις και το ευρώ, τόνισε πως η χώρα εφήρμοσε μια εξαιρετική πολιτική και πλέον μπορεί να επανέλθει στον διεθνή δανεισμό. 

«Η Ιρλανδία κατάφερε να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης και με τη βοήθεια της Κομισιόν θα καταφέρει να σταθεροποιηθεί περισσότερο», δήλωσε ο Επίτροπος Ρεν.

Επίσης, σχετικά με το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας ο Επίτροπος Ρεν τόνισε πως υπάρχουν ακόμα προβλήματα αλλά η χώρα έχει καταφέρει να επιδείξει ένα πρόγραμμα επιτυχίας και πως η ισπανική κυβέρνηση -η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- θα καταφέρει να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης σύντομα. 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως η έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο όσο και η επιτυχής πολιτική της Ισπανίας αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι απόδειξη πως η οι αδυναμίες της Ευρωζώνης μπορούν να ξεπεραστούν.

protothema.gr