Μήνυμα στην Τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών έστειλε με δήλωση-βόμβα από τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας το βράδυ της Πέμπτης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για το θέμα αυτό ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται από την 1η Ιανουαρίου να αρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας μιας και δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός για να πάρει τη θέση των πλειστηριασμών. Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας σε περίπτωση που απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί τότε θα κινδυνεύσουν άμεσα οι τράπεζες μια και θα καταρρεύσουν οι τιμές των ακινήτων καθώς η αγορά θα «πλημμυρίσει» από σπίτια.

Στο 1,3 δισ. τα μέτρα που έχουμε προτείνει στην Τρόικα

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με την Τρόικα όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό εξηγώντας ότι η Κυβέρνηση προτείνει μέτρα της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ, ή διαφορετικά ύψους 1.3 δις, προτάσεις που θα εξεταστούν την Κυριακή οπότε και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τρόικα στην Αθήνα. 
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι τα μέτρα δεν θα έχουν χαρακτήρα λιτότητας, αλλά δημοσιονομικό χαρακτήρα, διευκρινίζοντας ότι οι προτάσεις για την εξοικονόμηση του 0,7% του ΑΕΠ βασίζονται πάνω στις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές: 
– Κλείσιμο της τρύπας εσόδων από τη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή τη στιγμή, ο υπουργός εκτιμά πως υπάρχει σταδιακή βελτίωση της συλλογής εισφορών.
– Μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο δαπανών
– Συγχωνεύσεις σε υγεία και παιδεία
– Αυστηρή εφαρμογή με ποινές σε όσους παραβιάζουν το ενιαίο μισθολόγιο
Το ζήτημα πλέον για τον Γιάννη Στουρνάρα είναι να πεισθεί η Τρόικα για την ορθότητα των μέτρων αυτών. Επίσης, για τον υπουργό Οικονομικών, το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει έναν άσο στο μανίκι, τις μεγάλες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις που έχει στη κυριότητα του, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης και εσόδων.
Σχετικά με το κλείσιμο των ΕΑΣ ο υπουργός επανέλαβε την θέση της Κυβέρνησης για αναδιάρθρωσή της εταιρείας, χωρίς να μειωθεί ο εξαγωγικός της χαρακτήρας. Όπως είπε στους Ευρωπαίους υπουργούς, «είμαστε σε ένα διαφορετικό μέρος του πλανήτη και πρέπει να διατηρούμε έναν σημαντικό στρατό με αμυντική βιομηχανία» αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να γίνει το ίδιο με την ΕΛΒΟ.
Μιλώντας για το πρωτογενές πλεόνασμα εκτίμησε το ύψος του στο 1% του ΑΕΠ αφού όπως είπε το αδύνατο σημείο που ήταν ως τώρα τα έσοδα του κράτους και στο 7μηνο του 2013 ήταν υπό του στόχου, έχει αλλάξει στο 10μηνο καθώς έχει ήδη καλυφθεί η διαφορά και το Ελληνικό κράτος βρίσκεται 300 εκατομμύρια ψηλότερα από την αρχική εκτίμησή.
Μιλώντας, τέλος, για την ύφεση εκτίμησε ότι θα είναι μικρότερη του αναμενόμενου, καθώς αντί για την αρχική πρόβλεψη του -4% του ΑΕΠ, μετά την αναθεώρηση βρίσκεται πλέον κάτω από το 3%. Ο υπουργός εκτίμησε, επομένως, πως υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης, γεγονός που, όπως είπε, αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους υπουργούς.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook