Σε συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στο τεράστιο διεθνές δίκτυο παιδεραστίας που εξάρθρωσε η αστυνομία του Τορόντο προέβησαν οι ελληνικές αρχές. 

Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, κληρικοί, εκπαιδευτικοί, γιατροί και νοσοκόμοι, αλλά και μέλη ανάδοχων οικογενειών περιλαμβάνονται στα 348 άτομα που έχουν συλληφθεί σε ολόκληρο τον κόσμο στο πλαίσιο της εξάρθρωσης από την καναδική αστυνομία, ενός παγκόσμιου δικτύου παιδεραστίας, έπειτα από έρευνα που διήρκεσε τρία χρόνια και αφορούσε σε πενήντα χώρες. 

Κατά τη διάρκειά της, περίπου 400 παιδιά διασώθηκαν από πράξεις παιδεραστίας.

Συνολικά, 108 άτομα έχουν συλληφθεί στον Καναδά, 76 στις Ηνωμένες Πολιτείες και 164 σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ιαπωνία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, σύμφωνα με την αστυνομία του Τορόντο.

Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε το 2010, η αστυνομία συνέλαβε τον περασμένο Μάιο κάτοικο του Τορόντο που παρουσιάζεται ως ο "εγκέφαλος" του δικτύου και κατηγορείται ότι διακινούσε οπτικό υλικό παιδεραστίας.

Η επιθεωρητής Τζοάνα Μπίβεν-Ντεζαρντέν εξήγησε ότι τον Οκτώβριο 2010 η υπηρεσία κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών ήρθε σε επαφή "με έναν άντρα στο Ιντερνετ που αναρτούσε εικόνες μικρών παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης''.

Συνολικά, 386 παιδιά γλίτωσαν τη σεξουαλική εκμετάλλευση, όμως η ζωή τους έχει για πάντα σημαδευτεί, δήλωσε ο υπαστυνόμος Τζέραλντ Φάρελ.

Ο 42χρονος Καναδός και επικεφαλής του δικτύου αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη δημιουργία ιστότοπου, μέσω του οποίου πουλούσε ή πρόβαλλε φωτογραφίες ή ταινίες όπου ενήλικοι επιδίδονταν σε σεξουαλικές πράξεις με παιδιά. 

Κατηγορείται επίσης για την σεξουαλική κακοποίηση συγγενικού του παιδιού. Η εταιρεία του με έδρα το Τορόντο εκτιμάται ότι πουλούσε DVD και δημοσίευε βίντεο γυμνών αγοριών από τη Γερμανία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Η εταιρεία ισχυριζόταν ότι τα βίντεο, τα οποία διανέμονταν σε 94 χώρες, ήταν νόμιμα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ο πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής, "Azov Films", Μπράιαν Γουέι, συνελήφθη τον Μάιο του 2011 σε μυστική επιχείρηση των αρχών του Τορόντο. 

Επρόκειτο για μία ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση αν σκεφθεί κανείς ότι ο Μπράιαν Γουέι είχε βάλει στον... κουμπαρά του πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια (2,9 εκ. ευρώ).

"Οι αστυνομικοί βρήκαν εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες και βίντεο που δείχνουν τρομακτικές σεξουαλικές πράξεις εναντίον πολύ μικρών παιδιών", δήλωσε η Τζοάνα Μπίβεν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επιθεωρητή της υπηρεσίας κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών Τζέραλντ Ο΄Φάρελ, η διεθνής αστυνομική συνεργασία είναι το ασφαλέστερο μέσον για την αναγνώριση, εντοπισμό και αντιμετώπιση των ατόμων που εκμεταλλεύονται σεξουαλικά παιδιά.

Ο καναδός αστυνομικός αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σε συγκεκριμένα παραδείγματα συλληφθέντων στην υπόθεση της παιδεραστίας, όπως η περίπτωση δικηγόρου που εργαζόταν επίσης ως προπονητής σε ομάδα μπέιζμπολ στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και ο οποίος παραδέχθηκε ότι έχει γυρίσει περισσότερες από 500 βιντεοταινίες με παιδιά κάτω των 16 ετών. 

Αναφέρθηκε επίσης στις περιπτώσεις ενός νηπιαγωγού, ο οποίος εργάσθηκε στην Ιαπωνία και παραδέχθηκε την ενοχή του για την παραγωγή υλικού παιδεραστίας και ενός αξιωματικού της αστυνομίας του Τέξας.

protothema.gr