Διαρροές που φέρνουν σε δύσκολη θέση την Ελλάδα είχαμε χθες μετά το Eurogroup καθώς σύμφωνα με κύκλους των Βρεξελλών η εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί όταν «τελειώσουν» τα χρήματα από τη χώρα ενώ δεν προβλέπεται έξοδος από το μνημόνιο πριν από το 2015. 

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί το νωρίτερο στις αρχές Δεκεμβρίου. 

«Χρειαζόμαστε περισσότερες προόδους πριν λάβουμε αποφάσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τρόικας των δανειστών. Την ίδια ώρα, διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για το χρονικό σημείο εκταμίευσης της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας. 

«Οι συζητήσεις πιθανόν να κρατήσουν έως τον επόμενο χρόνο», αναφέρει αξιωματούχος της ΕΕ που διατηρεί την ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι «σε τελική ανάλυση, όλα εξαρτώνται από το πότε θα τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί το νωρίτερο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Όπως παρατηρεί σε ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης προβληματίζει το γεγονός ότι σημειώνεται στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα για τους όρους της εκταμίευσης της επόμενης δόσης. «Οι συνομιλίες είναι πιο σκληρές στην παρούσα φάση από ό,τι τους προηγούμενους μήνες», παρατηρεί η FAZ.

Για «αισιοδοξία επί σκοπώ» κάνει λόγο η Κέρστιν Γκάμελιν στην ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες για την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η Γκάμελιν αναφέρει ότι οι ελεγκτές της Τρόικας διαπιστώνουν υποχώρηση του μεταρρυθμιστικού ζήλου της Αθήνας, καθώς μέχρι τώρα δεν κατέστη δυνατόν να προκύψει συμφωνία στις βασικές συντεταγμένες του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2014. 

«Η επόμενη δόση που επρόκειτο να εκταμιευθεί τον Οκτώβριο δεν πρόκειται να εκταμιευθεί πριν από τον Δεκέμβριο», παρατηρεί η SZ επικαλούμενη πηγές της ΕΕ και προσθέτει ότι «δεν φαίνεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο που έχει σχεδιαστεί μέχρι το 2015».

newpost.gr