«Φτάνει με τα παραμύθια, παίζεται το μέλλον της χώρας» φώναξαν συνδικάτα και εργαζόμενοι στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα στις μαζικές κινητοποιήσεις της Παρασκευής σε δεκάδες πόλεις της Ιταλίας κόντρα στον προϋπολογισμό του 2014. Στους δρόμους των ιταλικών πόλεων ξεχύθηκαν ταυτόχρονα μαθητές και φοιτητές αντιδρώντας στις περικοπές στην εκπαίδευση. Συγκρούσεις με την αστυνομία σε Μπολόνια, Τορίνο και Παλέρμο. Στο στόχαστρο διαδηλωτών τα γραφεία της Google στο Μιλάνο.

Τα συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil «κατέβηκαν» μαζί σε διαδηλώσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις της Ιταλίας, στο πλαίσιο τετράωρης γενικής απεργίας, διαμηνύοντας πως η ιταλική οικονομία δεν θα ανακάμψει εάν δεν δοθεί «ανάσα» σε μισθωτούς και συνταξιούχους για δεν χαραχτεί μία σοβαρή βιομηχανική πολιτική.

«Διακυβεύεται το μέλλον της χώρας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» προειδοποίησε η γενική γραμματέας του συνδικάτου Cgil Σουζάνα Καμούσο κατά τη συγκέντρωση στο Μιλάνο που έλαβε χώρα υπό βροχή. «Οι φόροι γίνονται ο τάφος της οικονομίας και της ίδιας της δημοκρατίας» συμπλήρωσε ο γραμματέας του συνδικάτου Cisl Ραφαέλε Μπονάνι.

«Το 2014 η ανεργία θα αυξηθεί και αυτός ο προϋπολογισμός δεν κάνει τίποτε για να δημιουργήσει μία θετική προοπτική στον τομέα της εργασίας» δήλωνε την ίδια στιγμή από τη συγκέντρωση της Περούτζια ο γραμματέας του συνδικάτου Uil Λουίτζι Ανζελέτι.

Στους δρόμους και τις πλατείας της Ιταλίας ξεχύθηκαν ταυτόχρονα την Παρασκευή μαθητές και φοιτητές διαδηλώνοντας ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης συνασπισμού που αποδυναμώνουν τη δημόσια Παιδεία.

Οι φοιτητές διαδήλωσαν από το Τορίνο στο βορρά έως το Παλέρμο στο νόμο ζητώντας να ανακληθούν περικοπές στην εκπαίδευση που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014, και καλώντας το κράτος να επενδύσει στα δημόσια Παιδεία.

«Διεκδικούμε το δικαίωμα στην παιδεία, τη ζωή και την εργασία» έγραφαν πλακάτ στα χέρια μαθητών και φοιτητών στη Ρώμη, οι οποίοι σε ανοιχτή επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας εκθέτουν τα αιτήματα και τα ερωτήματά τους και ζητούν από την κυβέρνηση «αλλαγή πορείας» και επικέντρωση της πολιτικής της στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Η πορεία τους έφτασε κοντά στο κτίριο της Γερουσίας, όπου συζητείται το σχέδιο του προϋπολογισμού, και όπου είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ένταση επικράτησε, εν τω μεταξύ, γύρω από την Piazza Venezia όταν 80 μέλη του νεοφασιστικού Φοιτητικού Μπλόκου προσπάθησαν να κινηθούν προς το δημαρχείο, αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μπολόνια, το Τορίνο και το Παλέρμο, ενώ συγκεντρωθέντες επιτέθηκαν στα γραφεία της Google στο Μιλάνο.

Στη Μπολόνια διαδηλωτές μπλόκαραν την κυκλοφορία των οχημάτων και επιχείρησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της τοπικής περιφέρειας και ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Φοιτητές έριξαν επίσης μπογιά στην έδρα της οικονομικής αστυνομίας, καθώς και της Deutsche Bank.

Την ίδια στιγμή, στο Μιλάνο διαδηλωτές κινήθηκαν προς τα γραφεία της Google, έγραψαν με σπρέι το γράμμα «V» από την ταινία V for Vendetta, που έχει γίνει σύμβολο διαδηλώσεων και αντίστασης, και φώναξαν συνθήματα κατηγορώντας την Google ότι πλουτίζει από τα προσωπικά δεδομένα χρηστών του Διαδικτύου.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ-Ευαγγελία Μπίφη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook