Σε εξέλιξη βρίσκεται, η διαδικασία δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα από τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης. 
Αν μάλιστα οι διαδικασίες προχωρήσουν μέσα στο προσδοκώμενο χρονοδιάγραμμα δεν αποκλείεται η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους. 
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, πηγές του ΥπΑΑΤ μετά την ψήφιση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών 4139/2013, τον περασμένο Μάιο, αρκετοί υποψήφιοι καλλιεργητές έχουν ζητήσει ενημέρωση για το τι μέλει γενέσθαι με την συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Ωστόσο όπως επισημαίνουν θα πρέπει πρώτα να διευθετηθούν πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με την εποπτεία, τις ποινές και τις παραβάσεις έως ότου θα είμαστε έτοιμοι να καλλιεργήσουμε κλωστική κάνναβη στη χώρα μας.
«Θα πρέπει πρώτα να θεσμοθετηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις. Μέχρι στιγμής παρά την ψήφιση του νόμου 4139 στην ουσία η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης βρίσκεται ακόμα υπό απαγόρευση», αναφέρουν στελέχη του ΥπΑΑΤ που εμπλέκονται στην διαδικασία.
Και προσθέτουν: «Είμαστε ωστόσο σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να καταλήξουμε σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες, όπως εποπτεία καλλιεργειών, ειδικές άδειες, αγορά πολλαπλασιαστικού υλικού, περιεκτικότητα ποικιλιών κ.α.».
Σύμφωνα με τις προθέσεις της Πολιτείας οι πρώτες ζώνες καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης θα είναι σε περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Βοιωτίας, του Αγρινίου και της Ηλείας, όπου υπάρχουν ποτιστικά χωράφια. Μάλιστα η κλωστική κάνναβη στις περιοχές αυτές θα μπορούσε να καλλιεργηθεί ως αμειψισπορά με τις ήδη υπάρχουσες αροτραίες καλλιέργειες. 
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές από το ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι ένα βασικό σημείο που θα πρέπει να μελετηθεί και να προσδιοριστεί είναι αυτό της «περιεκτικότητας». 
Ειδικότερα, για παράδειγμα πως θα αντιμετωπίζεται από το νόμο ένας παραγωγός που θα καλλιεργήσει κλωστική κάνναβη και στην συνέχεια θα βρεθεί ότι η καλλιέργειά του έχει υψηλότερα ποσοστά εξαρτησιογόνων ουσιών από τα προβλεπόμενα (λόγω κλίματος, εδάφους κλπ). 
«Αν δεν δοθούν λύσεις και απαντήσεις σε τέτοια ζητήματα, τότε ο νόμος θα είναι αποτρεπτικός για τους υποψήφιους καλλιεργητές αφού κανείς δεν θα θέλει εν αγνοία του να βρεθεί αντιμέτωπος με το νόμο και την κατηγορία για εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Cannabis sativa L.

Να σημειωθεί ότι ο «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών» 4139/2013 , που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, εξαιρεί από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά τα προϊόντα κλωστικής κάνναβης (Cannabis sativa L.), καθώς και την καλλιέργεια του φυτού.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 παράγραφος 3 του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών αναφέρεται ότι “στις παραπάνω ουσίες (ναρκωτικές ουσίες) δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κλωστική κάνναβη είναι ένα ετήσιο είδος, που ανήκει στην οικογένεια των Cannabaceae. Το είδος αυτό υποδιαιρείται σε πολλά υποείδη. Η κλωστική κάνναβη καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια για τις ίνες της, που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή σχοινιών.
Το είδος αυτό, που είναι κοινώς παραδεκτό ότι είναι ακίνδυνο και βρίσκει πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών, καλλιεργούνταν μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα.
Από το 1990 η Ευρωπαϊκή Ένωση (Οδηγία 1308/1990) προσπαθεί να υποστηρίξει την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης. Για το λόγο αυτό η E.E. ενισχύει τους παραγωγούς για την καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών κάνναβης που προορίζονται για την παραγωγή ινών. Βασική προϋπόθεση είναι η περιεκτικότητα των φυτών σε τετραϋδροκανναβινόλη να μην υπερβαίνει το 0,2%. 
Για τη χορήγηση της ενίσχυσης αυτής απαιτείται επίσης η σύναψη σύμβασης για τη μεταποίηση του προϊόντος. Παράλληλα, προβλέπεται και ενίσχυση για τους μεταποιητές.
agrotypos.gr/Χρήστος Διαμαντόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook