Η απόκλιση στο στοχοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και Τραπεζών φάνηκε τον Οκτώβριο, όταν ενώ ο στόχος ήταν να έχουν εγκριθεί συνολικά 850 εκατ. ευρώ, τελικά έχουν εγκριθεί 713 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπάρχει απόκλιση της τάξεως του 16,11%.

Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ.Ζανιά, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σημείωσε ότι «μόνο μία από τις τέσσερις τράπεζες ξεπέρασε τον στόχο που είχε τεθεί για τις χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω, καθώς οι ίδιες οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί, ότι τους επόμενους μήνες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος».

Πρόσθεσε εξάλλου, ότι «όλοι είμαστε σε μια ανηφόρα, ξέρουμε ότι δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, πρέπει να γίνει δουλειά από όλες τις πλευρές».

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε συζήτηση και για τη νέα προγραμματική περίοδο και πως τα εργαλεία να είναι πιο απλά και χρήσιμα, ενώ αναμένεται σχετική πρόταση από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Ο κ. Ζανιάς, σημείωσε ότι ο Οκτώβριος ήταν δύσκολος μήνας στις συμβασιοποιήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων, λέγοντας ότι η αγορά έχει τη δική της δυναμική.

Ωστόσο σημείωσε πως το σημαντικό είναι ότι τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι είναι θέμα χρόνου να διοχετευθεί ρευστότητα όχι μόνο τα 2 δισ. ευρώ για τα οποία έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες ότι θα «ρίξουν» στην αγορά το συντομότερο δυνατόν, αλλά και ακόμη περισσότερα.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς τα ίδια τραπεζικά στελέχη επανέλαβαν ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι τράπεζες είναι να γίνουν κέντρα διαχείρισης ακινήτων, σημειώνοντας πάντως ότι η προσαρμογή στη στεγαστική πίστη πρέπει να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.

Επίσης σημείωσαν με έμφαση πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω από τις διατάξεις κρύβεται μεγάλος αριθμός 'στρατηγικών κακοπληρωτών'» και εκτίμησαν ότι υπάρχει τρόπος να εντοπιστούν εάν δοθεί πρόσβαση στα στοιχεία.

Σύμφωνα με τους ίδιους τα στοιχεία περιορισμού της ύφεσης είναι ενθαρρυντικά αν και δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι για να σταματήσουν να 'κοκκινίζουν' τα δάνεια θα πρέπει να αντιστραφεί η πορεία της οικονομίας.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ