Ένα νέο, υψηλής ανάλυσης, παγκόσμιο χάρτη της απώλειας δασών – αλλά και των νέων πνευμόνων ζωής- δημιούργησαν οι επιστήμονες με τη βοήθεια του Google Earth.

Ο διαδραστικός διαδικτυακός χάρτης καταγράφει την ιστορία \”ζωής και θανάτου\” των δασών παγκοσμίως, από το 2000 έως το 2012, με βάση 650.000 δορυφορικές εικόνες από τον Landsat 7.  

Με πράσινο σημαδεύονται οι δασικές περιοχές . Με κόκκινο αυτές που υπέστησαν απώλεια των δασών. Με μπλε οι περιοχές που παρουσίασαν αύξηση των δασών, ενώ με ροζ ορίζονται οι περιοχές που είχαν \”μεικτή\” εικόνα, απώλεια και κέρδος.

Συνολικά,μέσα σε διάστημα 12 ετών, η Γη έχασε ένα δάσος στο μέγεθος της Μογγολίας, ή αρκετό για να καλύψει τη Μεγάλη Βρετανία 6 φορές!

Την πρόοδο της Βραζιλίας στη μείωση της αποψίλωσης των δασών την αντιστάθμισαν -και με το παραπάνω- οι απώλειες στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, την Παραγουάη και την Αγκόλα, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Μέρηλαντ των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science. 

Ωστόσο, ανησυχία στους κόλπους των επιστημόνων προκαλεί το γεγονός ότι η αποψίλωση του δάσους τους Αμαζονίου αυξήθηκε κατά ένα τρίτο, σε σύγκριση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα χρόνο, καταστράφηκε δασική έκταση ίση με την πολιτεία Ντέλαγουεαρ των ΗΠΑ.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook