Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι οποίες κορυφώνονται αύριο το μεσημέρι με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Από χθες το πρωί εκατοντάδες απλοί πολίτες, μαθητές, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων, οργανώσεων και ομοσπονδιών άφησαν ένα λουλούδι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την πτώση της χούντας πριν από 40 χρόνια.

Σήμερα, σύμφωνα με την επιτροπή εορτασμού του ΕΜΠ, οι πύλες του Ιδρύματος θα κλείσουν στις 9 το βράδυ, ενώ την Κυριακή το Ιδρυμα θα ανοίξει στις 9.30 το πρωί. Στη μία το μεσημέρι της Κυριακής οι πύλες θα κλείσουν και περίπου δύο ώρες αργότερα θα ξεκινήσει η μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Η αντιπρύτανης του ΕΜΠ Τόνια Μωροπούλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 40ής επετείου από την εξέγερση, κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της διαθεσιμότητας, γιατί -όπως είπε- δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το Ιδρυμα χωρίς διοικητικούς υπαλλήλους.

Για το θέμα της εκπομπής της ΕΡΤ μέσα από τον χώρο του ΕΜΠ είπε ότι το Ιδρυμα δεν λογοκρίνει κανέναν. «Ο καθένας μπορεί να εκπέμψει από τον χώρο του Ιδρύματος, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει το δίκτυό του, δηλαδή τον εξοπλισμό και τις δομές του», είπε.

Συσκέψεις και μέτρα

Το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων έχει μετατραπεί σε φρούριο. Για τον σχεδιασμό των μέτρων τάξης έγιναν συσκέψεις της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ με τις αρμόδιες υπηρεσίες και αποφασίστηκε τουλάχιστον 7.000 αστυνομικοί να είναι στους δρόμους κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες, οι υπηρεσίες της Αττικής θα ενισχυθούν με αστυνομικούς από την Περιφέρεια, ενώ στον σχεδιασμό έχουν ενταχθεί και συγκεκριμένα σημεία -κτίρια και εγκαταστάσεις- όπου υπάρχει φόβος να προκληθούν επεισόδια.

Κατά το πρότυπο της επίσκεψης Μέρκελ, στο Κέντρο θα δημιουργηθούν ομάδες ελέγχου, με αποστολή να προσάγουν όσους φέρουν «ύποπτα» αντικείμενα. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ασφάλεια στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, αλλά και στο Ραδιομέγαρο στην Αγ. Παρασκευή.

Από την πλευρά της η Τροχαία έχει προγραμματίσει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος, ενώ την Κυριακή τα μέτρα θα επεκταθούν στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες σε αυτές οδούς.

ethnos.gr/Μ. Νιβολιανιτης -Μ. Ψαρρά

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook