Η επέκταση των ατομικών συμβάσεων και οι μειώσεις μισθών που τις συνοδεύουν έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στα έσοδα του ΙΚΑ, επισήμανε ο αναπληρωτής Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφέροντας μάλιστα πως το 2010 έκλεισε μία μείωση κοντά στο 6% στις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.

Ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, είπε χαρακτηριστικά: «Εκείνο που φαίνεται να δημιουργεί το πρόβλημα δεν είναι οι επιχειρησιακές, αλλά οι ατομικές συμβάσεις, οι οποίες υπογράφονται».

Σε αυτές, οι εργαζόμενοι, συνέχισε ο Γ.Κουτρουμάνης, «πολλές φορές υποκύπτουν στις πιέσεις των επιχειρήσεων και υπάρχουν μειώσεις στους μισθούς των Ελλήνων, οι οποίες μειώσεις φαίνονται ήδη στα έσοδα του ΙΚΑ, δηλαδή ο προηγούμενος χρόνος έκλεισε με μια μείωση της τάξης του 6% των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα, ο Γ.Κουτρουμάνης προανήγγειλε για το Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο σχετικά με τα επικουρικά ταμεία, με βάση τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τους επόμενους μήνες, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός, και μέχρι τον Αύγουστο, «θα έχουμε σαφή εικόνα της αναλογιστικής κατάστασης των ταμείων για όλα τα επικουρικά και τα ταμεία πρόνοιας, αλλά κυρίως τα επικουρικά. Το Σεπτέμβριο, θα αναλάβουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία για να υπάρξουν οι όποιες προσαρμογές χρειάζονται και σε όποια ταμεία χρειάζονται, προκειμένου να διασφαλίσουμε και τις μελλοντικές γενιές, σε σχέση με την καταβολή των συντάξεων».

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως «δεν λύνεις το ασφαλιστικό, ψηφίζοντας ένα νόμο. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να μπορείς να διασφαλίσεις τους πόρους που το σύστημα χρειάζεται κάθε χρόνο και να εισπράττεις κυρίως τους θεσμοθετημένους πόρους που αναλογούν σε κάθε ταμείο».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook