Ελαιοσυγκομιδή εξπρές χαρακτηρίζεται η φετινή για τα νομό Λασιθίου και ελάχιστα είναι τα ελαιουργεία που θα λαδώσουν την φετινή ελαιοκομική περίοδο, μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, αφού η ελαιοπαραγωγή στο νομό δεν θα ξεπεράσει τους 3.000 τόνους, από 25.000 της περυσινής περιόδου!!!

Η συγκομιδή στο νομό ξεκίνησε επίσημα στις 15 Νοεμβρίου και μέχρι αυτή την ημερομηνία μόνο ένα, από τα 75 ελαιουργεία του νομού, δήλωσε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ότι θα λειτουργήσει. Η κα Ελένη Λαμπράκη, γεωπόνος της Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου δήλωσε: «Στο μέσον της περιόδου και λίγο μετά, η πιο αισιόδοξη εκτίμηση για την παραγωγή στο νομό μας ήταν ότι η παραγωγή θα κυμανθεί στους 3.000 τόνους. Ο όγκος παραγωγής στο νομό Λασιθίου κυμαίνεται από 15.000 έως 25.000 τόνους ελαιόλαδου από χρονιά σε χρονιά.

Μετά την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών, στα 18 διαμερίσματα του νομού (Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας), δεν έγινε έλεγχος για να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα. Η παρατεταμένη καλοκαιρία μέχρι και σήμερα αναμένεται να μειώσει την παραγωγή λόγω και της δακοπροσβολής. Μέχρι σήμερα, μόνο ένα από τα 75 ελαιοτριβεία του νομού έχει δηλώσει ότι θα λειτουργήσει. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν δηλώσει στη διεύθυνση ποια από τα ελαιουργεία του νομού θα λειτουργήσουν. Εκτιμώ ότι είκοσι ελαιοτριβεία στο νομό θα λειτουργήσουν την φετινή περίοδο».

200 εκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί από την τσέπη των ελαιοπαραγών της Κρήτης!

Η πρωτοφανής καθίζηση της ελαιοπαραγωγής και το πλήγμα στους ελαιοπαραγωγούς του νομού Λασιθίου αλλά και όλης της Κρήτης είναι τεράστιο και εκτεταμένο, για αυτό και το όλο θέμα θα πρέπει να εξεταστεί με δέουσα προσοχή και κατανόηση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και φορείς, επισημαίνουν στελέχη των ελαιουργικών συνεταιρισμών του νομού. Τονίζουν ότι λόγω της αρνητικής εξέλιξης της ανθοφορίας, της αισθητά μειωμένης καρπόδεσης των ελαιοδέντρων και της δακοπροσβολής, έχουν χαθεί πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης.

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κουτσουρά «Φοίνικας» ο πρόεδρος κ. Δασενάκης Μάνος δήλωσε: «Πέρυσι η παραγωγή έφτασε τους 450 τόνους. Στο μέσον της φετινής περιόδου εκτιμούσαμε ότι η παραγωγή θα έγγιζε τους 100 τόνους. Σήμερα που ξεκινήσαμε εκτιμούμε ότι η παραγωγή στην καλύτερη περίπτωση θα αγγίξει τους 50 τόνους. Υπήρξε μια σοβαρή καρπόπτωση λόγω προσβολής του ελαιοκάρπου, φαινόμενο το οποίο δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αν όμως πέρα από τα καιρικά φαινόμενα η ελιά κτυπηθεί από νέες αρρώστιες, ο ελαιοπαραγωγός είναι τελειωμένος. Η μια καλή χρονιά όπως η περυσινή δεν φτάνει να καλύψει τρις κακές χρονιές όσο καλή και αν είναι η τιμή του λαδιού».
Στην Κριτσά Μεραμπέλλου η περυσινή παραγωγή ήταν 530 τόνοι. Φέτος ο συνεταιρισμός εκτιμά ότι δεν θα αλέσει πάνω από 6 τόνους!

Στο Καβούσι Ιεράπετρας η περυσινή παραγωγή ήταν 650 τόνοι. Φέτος ο κάμπος του Καβουσίου με 160.000 ελαιόδεντρα έχει μηδενική παραγωγή.

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμός Βαϊνιάς – Κεντρί στην Ιεράπετρα, η περυσινή παραγωγή ήταν 310 τόνοι και σύμφωνα με τον πρόεδρου του συνεταιρισμού κ. Σπύρο Κουφάκη το ελαιουργείο φέτος θα αλέσει μόνο 60 τόνους! «Θα είμαστε ευτυχείς αν φέτος αλέσουμε 60 τόνους. Δυστυχώς η παρατεταμένη καλοκαιρία του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου προκάλεσε δακοπροσβολή με αποτέλεσμα να χαθεί ακόμα ένα μέρος της παραγωγής. Εάν οι ελαιοπαραγωγοί δεν τρέξουν να συλλέξουν έγκαιρα τον ελαιόκαρπο αυτός θα χαθεί. Επειδή ο πληθυσμός του δάκου είναι πολύς και οι ελιές λίγες, συνάντησα διπλή εναπόθεση σε καρπό ελιάς».

Ο Β΄ Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ιεράπετρας δηλώνει έτοιμος για να εξυπηρετήσει τους συνεταίρους του. Στέλεχος του Συνεταιρισμού δήλωσε ότι: “Πολλοί ελαιοπαραγωγοί που προέβλεπαν μια μικρή παραγωγή φέτος και δεν κράτησαν λάδι για την νέα χρονιά, και παραγωγοί που δεν θα συλλέξουν καρπό, αναγκάζονται να αγοράσουν το λάδι της νέας χρονιάς και έχουν υποβάλει αίτημα στον συνεταιρισμό για να τους προμηθεύσει”.

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης