Σε σημαντικές αλλαγές στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να αναδείξουν τη χώρα σε ενεργειακό hub, δρομολογεί η προσαρμογή στους νέους κανόνες της ευρωπαϊκής αγοράς που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχη Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η σταδιακή υιοθέτηση του νέου ευρωπαϊκού μοντέλου λειτουργίας, το λεγόμενο target model, αλλάζει το παιγνίδι, αφού διευκολύνει το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργεί ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού και ανοίγει τον δρόμο για τις διμερείς συμβάσεις προμήθειας, δράσεις, που ενισχύσουν τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών.

Πρόσφατα η ΡΑΕ χορήγησε πέντε νέες άδειες εμπορίας ηλεκτρισμού σε ελληνικές και ξένες εταιρείες για συνολική ποσότητα 600 MW, ενώ εξετάζει αιτήσεις για έξι ακόμα άδειες, συνολικής ισχύος 1.300 MW.

Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν την ανανεωμένο ενδιαφέρον στη διάχυτη αίσθηση ότι οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν, σε συνδυασμό με τις προοπτικές ανάπτυξης του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρισμού.

Τα τελευταία χρόνια το διασυνοριακό εμπόριο έχει συρρικνωθεί, με τους περισσότερους traders να χρησιμοποιούν το ελληνικό δίκτυο μόνον σαν τράνζιτ, περιορίζοντας τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά στο ελάχιστο όχι μόνον εξ αιτίας της πτώσης της ζήτησης αλλά και λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στην εξόφλησή τους από τον Λειτουργό της Αγοράς και των πολύ συχνών διακοπών λειτουργίας στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας, που παρουσιάζει ανεξήγητα μεγάλο αριθμό βλαβών, όπως πολλοί επισημαίνουν με νόημα.

Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξει στο μέλλον η υλοποίηση των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Οι διασυνδέσεις αυτές θα ενώσουν τα νησιά και ιδιαίτερα την Κρήτη με το ηπειρωτικό σύστημα μειώνοντας κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές.

Οι διεθνείς διασυνδέσεις

Σε συνδυασμό με τις διεθνείς διασυνδέσεις, όπως το πρότζεκτ Eurasia Inter-connector (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα) μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, «σπάζοντας» την ελληνική «απομόνωση».

Η ΡΑΕ σε συνεργασία την ACER, την Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή, έχουν ξεκινήσει την προεργασία για τις αναγκαίες κινήσεις που θα διευκολύνουν την υλοποίηση των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό της Ρυθμιστικής Αρχής για την πρόσβαση τρίτων σε λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω δημοπρασιών, στο πρότυπο του γαλλικού μοντέλου NOME, δημιουργείται το πλαίσιο για ανταγωνιστικές συνθήκες.

Χωρίς τις δημοπρασίες οι ανεξάρτητοι προμηθευτές δεν μπορούν να έχουν ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα παρόμοιο με της ΔΕΗ, οπότε δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός και ουσιαστική δυνατότητα επιλογής για τους καταναλωτές.

Βέβαια το όλο σχέδιο, που έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» θα αποδώσει αν εφαρμοστεί εγκαίρως, μέχρι τα μέσα του 2014, όπως είναι ο νέος προγραμματισμός, γιατί το 2015 είναι η χρονιά ιδιωτικοποίησης του 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Η απελευθέρωση στην ηλεκτρική ενέργεια συνοδεύεται με τις ανάλογες κινήσεις στο φυσικό αέριο προκειμένου να ανοίξει η αγορά σε περισσότερους παίκτες, να υπάρξει ανταγωνισμός και ενδεχομένως πτώση των τιμών.

Η ΡΑΕ σχεδιάζει ένα εξελιγμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην δημιουργία ενός «χρηματιστηρίου» τιμών για το φυσικό αέριο στη ΝΑ Ευρώπη.

Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν εξάλλου η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υγροποιημένου αερίου LNG και οι αποθήκες αερίου, καθώς και οι προοπτικές για τον αγωγό «East Med» (Iσραήλ – Κύπρος – Ελλάδα) όπως και η ενδεχόμενη ανακάλυψη ελληνικών κοιτασμάτων αερίου.

news247.gr από Ημερησία

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook