Τα φορολογικά βάρη που φέρνει ο νέος φόρος για την ακίνητη περιουσία μεταφέρονται από όσους διαθέτουν μικρής αξίας ακίνητα, εντός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια, στα «αστικά ακίνητα» και συγκεκριμένα σε περίπου 350.000 φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.
Ο λογαριασμός του νέου φόρου ακινήτων

Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης προς την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο καθαρογράφει το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, με τον οποίο οι 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 μεγαλύτερα ποσά φόρου σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, αφού θα επιβαρυνθούν με διπλό φόρο.

Για τα ίδια ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και συγκεκριμένα για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα θα πληρώσουν κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Από τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος είναι στα πρότυπα του ΦΑΠ αλλά με αυξημένο ατομικό αφορολόγητο όριο από τις 200.000 ευρώ στις 300.000 ευρώ, προβλέπεται να εισπραχθούν 660 εκατ. ευρώ, από τα οποία 380 εκατ. ευρώ αναζητούνται από τα φυσικά πρόσωπα και 280 εκατ. ευρώ από τα νομικά πρόσωπα.

Για τις κατοικίες και τα κτίρια γενικότερα οι επιβαρύνσεις ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σενάριο. Στα οικόπεδα οι φόροι από 1 δισ. ευρώ περίπου που ήταν με το αρχικό σχέδιο μειώνονται σε 315 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 60%, στα αγροτεμάχια από τα 300 εκατ. στα 139 εκατ. ευρώ. Στα έσοδα αυτά προστίθενται και τα 660 εκατ. ευρώ από τον νέο ΦΑΠ.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook