Έκθεση-σοκ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία φέρνει στο φως το σύνολο των στρεβλώσεων που κρατούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές στην ελληνική αγορά παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Η έκθεση αποκαλύπτει 555 νομοθετικούς περιορισμούς οι οποίοι εμποδίζουν την λειτουργία του ανταγωνισμού και διατηρούν την ακρίβεια πληθώρας αγαθών, μεταξύ των οποίων το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Το τελικό κείμενο της έκθεσης θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Ανάπτυξης, και θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα προβλέπει την κατάργηση όλων των περιορισμών, με στόχο την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία ζητήθηκε το 2012 από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, εστίασε στις κατηγορίες της επεξεργασίας τροφίμων, του λιανεμπορίου, των δομικών υλικών και του τουρισμού, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 21% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και διασφαλίζουν το περίπου 24% των θέσεων εργασίας.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της έκθεσης, σύμφωνα με την ΚτΚ, αφορούν την κατάργηση όλων των τελών και εισφορών υπέρ τρίτων, την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την κατάργηση του καθορισμένου μέγιστου χρόνου ζωής για το φρέσκο γάλα, την αναμόρφωση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, τον ορισμό μιας μόνο Εθνικής Κεντρικής Αρχής για τον έλεγχο τροφίμων.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook