Υλικά

• 300 γρ. φασόλια γίγαντες (ποικιλία ελέφαντες)
• 150 γρ. απάκι
• 50 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 150 γρ. ντοματάκι, ψιλοκομμένο
• 1 κ. σούπας κύμινο
• 100 γρ. νωπό ανθότυρο (γλυκιά μυζήθρα)
• 80 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Βρέχουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι. Την επόμενη μέρα, τους βάζουμε να βράσουν. Ξαφρίζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα, σε άλλο σκεύος, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα φασόλια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να «μυρίσουν». Ρίχνουμε ζωμό (που έχουμε κρατήσει) από το βράσιμο των φασολιών και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Σ’αυτό το σημείο προσθέτουμε τη ντομάτα και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί και να χυλώσει.

Για το απάκι, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στο γκρίλ για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Βάζουμε το φαγητό μας σε πυρίμαχο σκεύος, από πάνω το απάκι και τέλος κόβουμε με το χέρι σε μικρά κομματάκια το ανθότυρο. Γκρατινάρουμε για 5 λεπτά σε δυνατό φούρνο (στο γκρίλ) στους 200ο C . Σερβίρουμε αμέσως.