Το πρώτο ιστορικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ που μεταδόθηκε μπροστά από τα ΜΑΤ του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής προσπάθησε να ανεβάσει στον ιστότοπο του στο Youtube το ThePressProject.

Μόλις το βίντεο ανέβηκε, το Youtube έστειλε μια ειδοποίηση σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε είτε να αφαιρεθούν τα ηχητικά τμήματα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα, είτε να επιτραπεί στο YouTube να παίζει στην αρχή του βίντεο διαφημίσεις, προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί.

Η ομάδα του ThePressProject έμεινε έκπληκτη όταν συνειδητοποίησε ότι το επίμαχο κομμάτι που επίκειται σε πνευματικά δικαιώματα, δεν είναι άλλο από τον Εθνικό μας Ύμνο που ακούγεται στο τέλος του δελτίου της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το YouTube, τα πνευματικά δικαιώματα του κομματιού ανήκουν στην εταιρεία διαχείρισης και διανομής μουσικής IODA. Η IODA, που πλέον ονομάζεται Orchard, ιδρύθηκε το 2003 και διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο συλλογικής διαχείρισης και διανομής μουσικής και ταινιών.

Δραστηριοποιείται σε 27 χώρες και διατηρεί σχέσεις ελέγχου με τα μεγαλύτερα διαδικτυακά μέσα παροχής περιεχομένου όπως το YouTube, το iTunes, το Amazon κ.λπ, ενώ ανήκει κατά ένα μεγάλο μέρος στην Sony Music Entertainment.

Το ερώτημα είναι εάν απλώς το You Tube αυθαιρετεί προκειμένου να καρπώνεται ποσά από διαφημίσεις ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν δικαιώματα ή εάν κάποιος φορέας συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων έχει δηλώσει κάτοχος πνευματικών ή συγγενικών δικαιωμάτων του Εθνικού Ύμνου.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook