Ακόμη μια βροχή από διάττοντες αστέρες, τoυς Λεοντίδες, θα φτάσει στο αποκορύφωμά της την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, την ίδια μέρα με την Πανσέληνο.

Αν και παραδοσιακά θεωρείται μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές, φέτος η Πανσέληνος που θα συμβεί την ίδια μέρα θα «σβήσει» την πτώση των μετεώρων, με αποτέλεσμα η νυχτερινή παρατήρησή τους να μη γίνεται υπό ευνοϊκές συνθήκες.

Οι Λεοντίδες συνήθως «δίνουν» 15 έως 40 πεφταστέρια ανά ώρα, ενώ κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν μια κυκλική αποκορύφωση με εκατοντάδες μετέωρα την ώρα.

Η πιο θεαματική χρονιά τους ήταν το 1966, όταν τα μετέωρα που έπεφταν έφθασαν τις πολλές χιλιάδες ανά ώρα, μοιάζοντας πραγματικά με φωτεινή βροχή. Έτσι, στις 17 Νοεμβρίου 1966, στις κεντρικές και δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες δεκάδες χιλιάδες διάττοντες γέμισαν τον νυχτερινό ουρανό επί 20 τουλάχιστον λεπτά, με ρυθμό 200 χιλιάδων έως 1 εκατ. διαττόντων κάθε ώρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, τον Διονύση Σιμόπουλο, κάθε ημέρα πάνω από 100 τόνοι λεπτή διαστημική σκόνη πέφτει πάνω στην επιφάνεια της Γης, χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τους ανθρώπους.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook