Τον περασμένο Ιούνιο ολοκληρώθηκε η πρωτοφανούς μεγέθους ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει ξανά η ροή χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία.

Η ανακεφαλαιοποίηση αυτή συζητιόταν περίπου δύο χρόνια, έπρεπε δε να υλοποιηθεί ευθύς αμέσως μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Αιτία της τόσο μεγάλης καθυστέρησης ήταν το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι αναζητούσαν φόρμουλα ώστε οι ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα και οι μεγαλομέτοχοι να διατηρήσουν τον έλεγχο των τραπεζών.

Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα warrants, ένα σύνθετο παράγωγο προϊόν, το οποίο έδωσε την δυνατότητα με την εκταμίευση, εκ μέρους των παλαιών μετόχων, ενός μικρού ποσοστού των πραγματικών κεφαλαιακών αναγκών να παραταθεί ο έλεγχος του μάνατζμεντ για μερικά χρόνια ακόμη.

Τα warrants έδωσαν το δικαίωμα στον παλαιό μέτοχο που συμμετείχε στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου να αποκτήσει τις μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συγκεκριμένες τιμές και συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μέσα στα επόμενα 4.5 χρόνια.

Παράλληλα τα warrants αποτελούν ξεχωριστό αξιόγραφο, το οποίο διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο και μπορεί πουληθεί ανά πάσα στιγμή προσφέροντας ρευστότητα στον κάτοχο του.

Η αγορά υποδέχθηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τα νέα αυτά προϊόντα, τα οποία συγκέντρωσαν αμέσως τα βλέμματα των επενδυτών και ιδιαίτερα αρκετών ξένων funds, τα οποία άρχισαν να τα μαζεύουν συστηματικά.

Ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες των τραπεζών (Εθνική και Πειραιώς) όπου η τρέχουσα τιμή της μετοχής ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την τιμή εξάσκησης των warrant, τα τελευταία ακολούθησαν σταθεροποιητική αρχικά και ανοδική πορεία αργότερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η πορεία αυτή των warrants μόνο τυχαία δεν είναι, αφού αποτελούν τον εξυπνότερο τρόπο να επενδύσει κανείς στην ανάταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ελαχιστοποιώντας το επενδεδυμένο κεφάλαιο και μεγιστοποιώντας την προσδοκώμενη απόδοση, στην θετική έκβαση των εξελίξεων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν φουντώσει οι φήμες για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των warrants, με τα διάφορα σενάρια να μιλούν είτε για μεταβολή στην τιμή εξάσκησης είτε για πλήρη απόσυρση τους (με δημόσια πρόταση εξαγοράς) από το χρηματιστήριο.

Καταλύτης για τα σενάρια αυτά αποτέλεσε το επιτυχημένο placement μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε θεσμικούς επενδυτές, το οποίο έφερε στην επιφάνεια το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών κεφαλαίων για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για το τραπεζικό μας σύστημα.

Τα ανωτέρω σενάρια ίσως αποδειχθεί ότι δεν ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι η υλοποίηση τους είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, αφού απαιτούν την κατάργηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και προϋποθέτουν ότι το ΤΧΣ θα αποδεχθεί και θα λογιστικοποιήσει μία ζημιά αρκετών δις ευρώ. Τον τελευταίο λόγο όπως πάντα τον έχει η τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση οι κάτοχοι των warrants πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους κατόπιν έντονου προβληματισμού και ανάλυσης, χωρίς να επηρεαστούν από φήμες και σενάρια. Αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα θα εξαχθούν και από την πρώτη περίοδο εξάσκησης των warrants της Alpha Bank στις 10/12/2013. Μέχρι τότε οψόμεθα.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook