Μια ένωση υπό τη μορφή εταιρείας για τα Χανιά και οι υπόλοιπες ενώσεις,  πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί.

Αυτή τη μορφή θα έχει πιθανότατα  μετά και το νέο  νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  για την αναμόρφωση των αγροτικών συνεταιρισμών το συνεταιριστικό τοπίο στο νομό.

Στόχος του νομοσχεδίου όπως προέκυψε από τα λεγόμενα του υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη είναι «ο μετασχηματισμός των συνεταιρισμών σε πραγματικές ενώσεις παραγωγών ,σε πραγματικά αναπτυξιακούς συνεταιρισμούς προκειμένου να ενισχύσουν ουσιαστικά τη χώρα στην προσπάθεια της  να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.»

Σήμερα το απόγευμα ο Χανίων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  ολοκλήρωσε  τις συναντήσεις του με τους αγρότες  της Κρήτης, συναντώντας  τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων των Χανίων προκειμένου να τους ενημερώσει για το τι προβλέπει ο νέος νόμος και να ακούσει τις απόψεις τους.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός δήλωσε μεταξύ  άλλων ότι «πριν οποιαδήποτε ένωση πάει σε εκκαθάριση θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης  και ανάπτυξης  το οποίο θα παρουσιαστεί στο υπουργείο και αφού και εάν εγκριθεί θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό της.

 Στόχος του υπουργείου είναι να σωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κάθε ένωσης ,  αλλά ακόμα και όποια ένωση πάει σε εκκαθάριση, τα παραγωγικά της εργαλεία τουλάχιστον κατά χρήση θα παραμείνουν στην χρήση των συνεταιρισμών.»

 Σε ότι αφορά της ομάδες παραγωγών ο κ. Σλκανδαλίδης τόνισε ανά  περιφέρεια ότι «οι ομάδες παραγωγούν θα αναγνωριστούν σε σχέση και με το προϊόν. Σε κάθε περιφέρεια δηλαδή θα αναγνωριστεί η ομάδα παραγωγών που θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και τους περισσότερους φυσικού παραγωγούς προκειμένου να διευκολυνθούν με τον τρόπο αυτό την συγχώνευση και μεγιστοποίηση των ομάδων παραγωγών ανά προϊόν»

Σε δηλώσεις του επίσης ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης τόνισε ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος και όπως είπε ζητούμενο είναι το πώς «θα υπάρξουν συνεταιρισμοί παραγωγικοί που θα παρεμβαίνουν στο εμπόριο» Ο κ. Γωνιωτάκης σημείωσε ότι από την πλευρά του υπουργού υπήρξε δέσμευση ότι αρκετές από τις παρατηρήσεις θα γίνουν αποδεκτές. Εμείς, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ «περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα το παρακολουθούμε πολύ στενά ώστε αν χρειαστεί να ξανακάνουμε παρέμβαση». Παράλληλα ο κ . Γωνιωτάκης τόνισε ότι ένα από τα σημαντικά ζητήματα που μπήκαν είναι τα περιουσιακά στοιχεία των ενώσεων αλλά και των πρωτοβάθμιων αλλά και των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών τα οποία είναι πολύ σημαντικά. Όπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της «δεν θα επιτρέψουμε ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία να γίνουν λεία κερδοσκόπων»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook