Στις 09:00 το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας, μετά το μίνι υπουργικό που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή εν όψει του νέου κύκλου των επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και να υπάρξει έγκαιρα λύση.

Πάντως, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για μια συμφωνία τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως μέρος του δημοσιονομικού κενού θα καλυφθεί από παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά την είσπραξη εισφορών, με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, όπου αυτό δεν συμβαίνει, καθώς και με συγχωνεύσεις οργανισμών.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση από πού θα αντληθεί το 1,3 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Είναι κυρίως θέματα του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Είναι θέματα διαρθρωτικά. Έχουν να κάνουν με είσπραξη εισφορών, αλλά και ορισμένα θέματα, όπως η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου, όπου δεν εφαρμόζεται, συγχωνεύσεις οργανισμών και μείωση κόστους».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα ζητήματα των πλειστηριασμών και των αμυντικών βιομηχανιών βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ -όπως είπε- δεν υπάρχει κάποιο ανοιχτό ζήτημα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Ανέφερε πάντως πως και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν συζητήσεις.

Στη διάρκεια του μίνι υπουργικού συμβουλίου, που διήρκεσε περίπου 8 ώρες και πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε τις αλλαγές που προωθεί στο Ασφαλιστικό και με τις οποίες εκτιμά πως θα μπορέσει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 600 εκ ευρώ.

Σε δήλωσή του, μετά τη σύσκεψη, έκανε λόγο για «νοικοκύρεμα του Ασφαλιστικού» , δηλώνοντας αισιόδοξος πως τελικά θα βρεθεί λύση.

«Με το οργανωτικό νοικοκύρεμα που επιχειρούμε το τελευταίο διάστημα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε πολύ σημαντικά ποσά, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για αυτή την πολύ κρίσιμη διαβούλευση. Και πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει» δήλωσε ο κ. Βρούτης.

Ειδικότερα για το θέμα των πλειστηριασμών, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ισχύουν και πως «οι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται».

«Όλη η συζήτηση από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται για τα μεγάλα δάνεια και τα μεγάλα \”ψάρια\”. Αυτή είναι η κατεύθυνση μας. Είναι ξεκάθαρο» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook