Το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους απέκλεισε εκ νέου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Κάναμε ένα κούρεμα στα τέλη του 2011 - αρχές 2012 και αυτό φτάνει», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

«Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι οι άλλες χώρες της κρίσης και για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να σταθεί στα δικά της πόδια», ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, επαναλαμβάνοντας ότι «στα μέσα του 2014 θα δούμε εάν θα πρέπει να στηρίξουμε εκ νέου την Ελλάδα, μετά την εκπνοή του παρόντος προγράμματος, στο τέλος του 2014, εφόσον έχει εκτελέσει τις υποχρεώσεις της».

«Πρόκειται για ένα πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που έχουμε δώσει στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος. Και δεν θα πρόκειται για κούρεμα του χρέους. Κάναμε ένα κούρεμα στα τέλη του 2011 - αρχές 2012 και αυτό φτάνει», ξεκαθάρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στην επιτυχή έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης, λέγοντας πως αποτελούν απόδειξη ότι «ήταν επιτυχής η ευρωπαϊκή πολιτική που συνέδεε την παροχή βοήθειας με μεταρρυθμίσεις. Τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω μας, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά…»

Υποστήριξε επίσης ότι μια νέα κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να αποφευχθεί με την συνεπή συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων. «Οι χώρες της κρίσης θα πρέπει να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο μια ανταγωνιστική Ευρώπη είναι ισχυρή και ανθεκτική στις κρίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις υπερχρεωμένες τράπεζες, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η Ευρώπη θα έχει κανονισμούς ευθύνης, οι οποίοι θα προβλέπουν ότι στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους μετόχους και τους πιστωτές. «Ο κυριότερος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τους φορολογούμενους και κυρίως τους γερμανούς φορολογούμενους», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

naftemporiki.gr