Η υποστελέχωση του Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας, που ουσιαστικά θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη λειτουργία του, είναι το θέμα της επιστολής του Δημάρχου Γόρτυνας, Νίκου Σχοιναράκη, η οποία έχει αποδέκτη τον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη και κοινοποιήθηκε τόσο στην 7η ΔΥΠΕ Κρήτης και την διοίκηση του ΠΑΓΝΗ-ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ, όσο και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού Ηρακλείου.

Στο έγγραφό του ο κ. Σχοιναράκης περιγράφει αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ Αγίας Βαρβάρας και τα οποία σχετίζονται με την κραυγαλέα έλλειψη προσωπικού σε διάφορες ειδικότητες (νοσηλευτές, πλήρωμα ασθενοφόρου κτλ).

Παράλληλα ζητάει από τον Υπουργό να μεριμνήσει για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, ώστε να είναι σε θέση το Κ.Υ Αγίας Βαρβάρας να παρέχει θεραπεία και φροντίδα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο .

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Γόρτυνας, αναφέρει:

\”Ως Δήμαρχος Γόρτυνας επισκέφθηκα στις 11/11/2013, το Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας, το μοναδικό του Δήμου μας και ενημερώθηκα από το επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό του, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα οποία και σας παραθέτω παρακάτω :
Έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού : 20-28 κενές βάρδιες το μήνα.

Στο Κ.Υ. Αγ. Βαρβάρας υπηρετούν τρεις Νοσηλεύτριες( και μια με μετακίνηση από Βενιζέλειο ) . Προβλεπόμενες θέσεις εννέα (9) ΤΕ και ΔΕ.

Έλλειψη Πληρώματος Ασθενοφόρου : 15-28 κενές βάρδιες το μήνα. (Λόγω μετακίνησης ενός υπαλλήλου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο ) . 

Υπηρετούν τέσσερεις υπάλληλοι (ένας υπάλληλος έχει μετακινηθεί στο Βενιζέλειο).

Προβλεπόμενες θέσεις πληρώματος ασθενοφόρου επτά (7) ΔΕ .

Έλλειψη προσωπικού καθαριότητας: Εξυπηρετεί μία καθαρίστρια του ιδιωτικού συνεργείου με 7ωρη απασχόληση εκτός Σαββάτου και Κυριακής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, (λόγω παραίτησης της μίας καθαρίστριας ) . Προβλεπόμενες θέσεις δυο (2) .

Έλλειψη προσωπικού θυρωρείου: Λόγω συνταξιοδότησης υπαλλήλων. Υπηρετούν ένας υπάλληλος με οργανική και ένας με μετακίνηση από Βενιζέλειο . Προβλεπόμενες θέσεις τρεις (3) ΥΕ .

Δύο Διοικητικοί Υπάλληλοι έχουν μετακινηθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Υπηρετεί μια υπάλληλος . Προβλεπόμενες θέσεις τρεις (3) ΤΕ και ΔΕ .

Το ιατρικό προσωπικό του Κ.Υ. και Π.Ι. εφημερεύει στο ΤΕΠ Πα.Γ.Ν.Η.- ΤΕΠ Βενιζελείου , Κ.Υ. Ανωγείων και Κ.Υ. Μοιρών .

Στη δύναμη του Ιατρικού προσωπικού του Κ.Υ. , μαζί με τα Π.Ι. ανήκουν είκοσι οκτώ Γεν. Ιατροί και δυο Αγροτικοί, που υπηρετούν στις
Ακτοπλοϊκές γραμμές Πειραιάς – Ηράκλειο . Στη δύναμη του Ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στο Κ.Υ. ανήκουν οκτώ Ιατροί , από τους οποίους, δυο έχουν μετακινηθεί σε Πα.Γ.Ν.Η. και Βενιζέλειο αντίστοιχα.

Επίσης ένας ιατρός μας απουσιάζει κάθε Τετάρτη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του στο Βενιζέλειο και μια Γιατρός είναι με εκπαιδευτική άδεια ενός χρόνου στο ΤΕΠ του Πα.Γ.Ν.Η. Όλα αυτά και σε συνδυασμό με τα ρεπό μετά από την εφημερία τους, αποδυναμώνουν το Κ.Υ.

H Παιδίατρος του Κ.Υ. κάθε Παρασκευή εξυπηρετεί το Κοιν. Ιατρείο του Δήμου Ηρακλείου και κάθε Πέμπτη το Κ.Υ. Βιάννου , μετά από απόφαση του Διοικητή 7ης ΥΠΕ Κρήτης και του Διοικητή Πα.Γ.Ν.Η-Βενιζέλειου αντίστοιχα. Σε συνδυασμό με το ρεπό της εφημερίας της, το Κ.Υ. Αγ. Βαρβάρας εξυπηρετείται μόνο δυο φορές την εβδομάδα από Παιδίατρο.

Σε μια περιοχή με αρκετά σχολεία στην αρμοδιότητα του Κ.Υ και πολλές πολύτεκνες οικογένειες, είναι απαραίτητη η καθημερινή κάλυψη βάρδιας παιδιάτρου.

Η θέση Ιατρού Μικροβιολόγου , έχει κενωθεί μετά από συνταξιοδότηση και δεν έχει αντικατασταθεί .

H μοναδική Οδοντίατρος του Κ.Υ. , έχει υποβάλλει παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης . Προβλεπόμενες θέσεις Οδοντιάτρων τρεις (3) ΕΑ΄ , ΕΒ΄ και ΕΓ΄

Για μας που ζούμε εδώ, είναι σημαντική η εύρυθμη λειτουργία του Κέντου Υγείας Αγίας Βαρβάρας , ώστε αυτό να παρέχει θεραπεία και φροντίδα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο. Όλοι γνωρίζουμε το μέγεθος της προσφοράς του στην περιοχή μας.

Όμως όπως αντιλαμβάνεστε οι εφημερίες των ιατρών του Κ.Υ. είναι επισφαλείς χωρίς νοσηλευτή βάρδιας και πλήρωμα βάρδιας ασθενοφόρου. Σε μια νύχτα εφημερίας με πρωταγωνιστές τη ζωή και το θάνατο, οι γραφειοκρατικές δοξασίες προσβάλλουν, όχι μόνο τη νοημοσύνη αλλά και τις ηθικές αξίες της προβληματισμένης κοινωνίας που ζούμε.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε την αξιολόγηση του Φορέα και παρακαλούμε για τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook