Στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες του ένοπλου δράστη που εισέβαλε το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία της εφημερίδας Liberation στο Παρίσι και άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας σοβαρά έναν 27χρονο φωτογράφο.

Οι φωτογραφίες δόθηκαν από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του τηλεοπτικού καναλιού BFMTV, καθώς θεωρείται ότι ο δράστης είναι ο ίδιος που την περασμένη Παρασκευή είχε εισβάλει στο χώρο υποδοχής του δικτύου και είχε απειλήσει δημοσιογράφους πριν διαφύγει.

\"\"
Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες των γαλλικών αρχών που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του, υπακούοντας στην εντολή του προέδρου Ολάντ να συλληφθεί «με κάθε τρόπο».

Οι αρχές να κάνουν λόγο για ένα άνδρα μετρίου αναστήματος, ηλικίας περίπου 40 ετών που φορά μαύρα γυαλιά ηλίου, ένα πράσινο παλτό, αλεξίσφαιρο γιλέκο, τζιν παντελόνι, μπερέ και κρατά μαι μαύρη αθλητική τσάντα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είναι βαριά οπλισμένος, καθώς έχει μαζί του μία καραμπίνα και χειροβομβίδες.

\"\"

Να σημειωθεί, ότι μετά την επίθεση στη γαλλική εφημερίδα, ο δράστης άνοιξε πυρ και έξω από τα κεντρικά γραφεία της γαλλικής τράπεζας Société Générale στην επιχειρηματική συνοικία La Defense του δυτικού Παρισιού, ωστόσο, εκεί δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς στην τράπεζα, ο δράστης πήρε όμηρο έναν οδηγό από τον οποίο ζήτησε να τον μεταφέρει στα Ηλύσια Πεδία και όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, τον άφησε ελεύθερο.  Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, ο δράστης φέρεται να είπε στον όμηρο: «Δραπέτευσα από την φυλακή, οδηγείστε με στα Ηλύσια Πεδία». 

\"\"

Δεδομένου ότι υπάρχουν φόβοι και για νέα επίθεση, από το πρωί της Δευτέρας, βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία πολλά ΜΜΕ στην πόλη, όπως τα γραφεία της Monde, της Figaro και της Les Echos.

\"\"

 
Αυτή την ώρα οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή γύρω από τα Ηλύσια Πεδία όπου περισσότεροι από 45 αστυνομικά οχήματα και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας ψάχνουν για τον δράστη.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 10:15 (τοπική ώρα) και ο δράστης, αμέσως μετά την επίθεση, κατάφερε να διαφύγει, ενώ το θύμα, 27 ετών, τραυματίσθηκε στο θώρακα και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας κατέφυγαν πανικόβλητοι στην ταράτσα του κτηρίου, μόλις άκουσαν τους πυροβολισμούς. 

«Ο δράστης δεν είπε τίποτε και έφυγε όπως ήρθε», ανέφερε σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της Libération μια αστυνομική πηγή, τονίζοντας πώς δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.



«Μπήκε μέσα, πυροβόλησε δύο φορές και έφυγε», δήλωσε προς το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Φαμπρίς Ρουσλό. 

Από τα παλαιστινιακά εδάφη όπου έχει μεταβεi για συνομιλίες με την παλαιστινιακή ηγεσία,  ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε στον υπουργό Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλ, να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προκειμένου να εντοπιστεί ο ή οι  δράστες. 

Παράλληλα, δήλωσε πως η σημερινή επίθεση «έπληξε την ελευθερία του Τύπου» και έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει αστυνομική φύλαξη στα γραφεία των εφημερίδων και μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πολιτισμού, Παιδείας και Επικοινωνίας της γαλλικής κυβέρνησης καταδίκασε το περιστατικό και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον τραυματία.

Σημειώνεται ότι μετά τη επίθεση στην εφημερίδα, έσπευσαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλία, Aurélie Filippetti, ο υπουργός Εσωτερικών, Manuel Valls, καθώς και ο δήμαρχος της πόλης Bertrand Delanoë.

Διευθυντής της Liberation: Αυτό που έγινε είναι ανησυχητικό για τη Γαλλική Δημοκρατία
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Liberation, ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας, Νικολά Ντεμοράν, δήλωσε: «Νιώθουμε τρόμο έπειτα από αυτό που συνέβη στην Liberation. Η σκέψη μας πηγαίνει κυρίως στον νεαρό φωτογράφο που τραυματίστηκε σοβαρά και στην οικογένειά του και ευχόμαστε να αναρρώσει σύντομα».

Στη συνέχεια τόνισε: «Έχουμε συγκλονιστεί από αυτό που συνέβη σε εκείνον και στην Liberation. Είμαστε πολύ θυμωμένοι με τη σκέψη ότι μπορεί κάποιος να εισβάλει σε μία εφημερίδα και να ανοίξει πυρ τραυματίζοντας κόσμο την ώρα που εργάζεται».

Ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα, καθώς και την περασμένη Παρασκευή δηλώνοντας πως αυτό που συνέβη στην εφημερίδα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η αστυνομία θα διαπιστώσει αν το περιστατικό αυτό συνδέεται με το επεισόδιο στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

«Ωστόσο, αυτό που έγινε σήμερα στην καρδιά του Παρισιού, η επίθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κατά των δημοσιογράφων, είναι πολύ ανησυχητικό για τη γαλλική δημοκρατία», επισήμανε ο Ντεμοράν

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook