Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας πέρασε το βράδυ της Δευτέρας ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014, ο οποίος προβλέπει μειωμένες δαπάνες κατά 6,8 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2013, αλλά δεν περιλαμβάνει μειώσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις.

Το αμετάβλητο των βουλευτικών αποζημιώσεων ήταν ακριβώς το σημείο όπου εστίασαν τα «πυρά» τους οι εισηγητές της αντιπολίτευσης, με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό του κοινοβουλίου. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις βουλευτικές αποζημιώσεις.

Δηκτική ήταν ωστόσο απάντηση του προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος σημείωσε πως όποιος βουλευτής το επιθυμεί μπορεί αυτοβούλως να απαρνηθεί τα προνόμιά του.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως εξήγησε ο εισηγητής του Δημήτρης Γελαλής, υπάρχουν πολλές ασάφειες και κενά, και παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει περαιτέρω μειώσεις σε κονδύλια, αυτές δεν έχουν γίνει και «για το λόγο αυτό καταψηφίζουμε».

Ο κ. Γελαλής νωρίτερα παραδέχτηκε ότι την τελευταία 5ετία ο προϋπολογισμός της Βουλής έχει μειωθεί κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ και ότι οι βουλευτικές αποζημιώσεις από το 2009 έχουν μειωθεί κατά περίπου 35%, εκτίμησε όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό, προσθέτοντας πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις στους βουλευτές και τις παροχές τους.

Κατά τάχθηκαν και οι ΑΝΕΛ, με το Βασίλη Καπερνάρο να κάνει λόγω για ένα αοριστολογικό στερεότυπο το οποίο οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν εντός λίγων ημερών. Γνωστοποίησε ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα καταθέσουν ειδική πρόταση για τις αποδοχές των βουλευτών χωρίς όμως να διευκρινίσει σε πιο πλαίσιο θα κινείται η σχετική πρωτοβουλία.

Κατά του προϋπολογισμού τάχθηκε και η Χρυσή Αυγή η οποία, δια του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, τόνισε ότι «εν μέσω κρίσης και μνημονίου και τη στιγμή που αυτοκτονεί κόσμος, δεν προβλέπεται ούτε 1 ευρώ μείωση στους μισθούς βουλευτών. Αυτό συνιστά πολιτική αλητεία».

Κάλεσε δε όσους βουλευτές διαμαρτύρονται για τις αποζημιώσεις που παίρνουν να πάνε στα συσσίτια της Χρυσής Αυγής, ή να παραιτηθούν και να πάνε στα σπίτια τους.

«Όχι» στον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2014 είπε και η ΔΗΜΑΡ.

Η εισηγήτρια του κόμματος, Ασημίνα Ξηροτύρη, τόνισε ότι πρέπει και για το 2014 να γίνει επιπλέον σημαντική μείωση στη βουλευτική και τις λοιπές αποζημιώσεις, αλλά και στα προνόμια των βουλευτών, «καταδεικνύοντας έτσι και στην πράξη ότι οι βουλευτές ζουν τη σκληρή πραγματικότητα του Έλληνα πολίτη και αγωνίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης».

Όπως αναφέρει η κ. Ξηροτύρη, η ΔΗΜΑΡ επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα περιορισμού των προνομίων των βουλευτών και κατάργησης ορισμένων αποζημιώσεων και ζητά, μεταξύ άλλων, να μειωθεί δραστικά ή και να καταργηθεί η αποζημίωση για τα έξοδα και την οργάνωση γραφείου, που είναι της τάξεως των 1.700 ευρώ, να καταργηθεί η αποζημίωση που λαμβάνουν οι βουλευτές για την συμμετοχή τους στις επιτροπές, καθώς επίσης και να μειωθεί ο κυβισμός των αυτοκινήτων ακόμη και για τους βουλευτές της επαρχίας.

Κατά του προϋπολογισμού τάχθηκε και το ΚΚΕ, του οποίου ο εισηγητής Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι «στη σημερινή συγκυρία με τα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων όχι μόνο για το «φαίνεσθα» αλλά και για την ουσία του πράγματος θα πρέπει να υπάρχει σταθερή μείωση των δαπανών της Βουλής και υπάρχει περιθώριο».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει ήδη ζητήσει από το παρελθόν δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, κατάργηση της αποζημίωσης για τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook