Το Βατικανό προσέλαβε μια διεθνή εταιρεία λογιστικού ελέγχου για να ελέγξει μια υπηρεσία που βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών περί διαφθοράς οι οποίες ήλθαν στην επιφάνεια με το σκάνδαλο VatiLeaks.

Η εταιρεία Ernst & Young πρόκειται να διεξαγάγει ελέγχους στο Γκοβερνοράτο, μια υπηρεσία η οποία διαχειρίζεται καθημερινές οικονομικές δραστηριότητες στην Πόλη του Βατικανού, όπως η λειτουργία των χρυσοφόρων μουσείων του, ανέφερε η Αγία Έδρα σε ανακοίνωσή της.

Ο έλεγχος αυτός από ορκωτούς λογιστές διαφόρων εθνικοτήτων θα γίνει παράλληλα με μια έρευνα στους κόλπους των οικονομικών και διοικητικών δομών του Βατικανού από μία επιτροπή που συστήθηκε το καλοκαίρι.

Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο, ο νέος Πάπας Φραγκίσκος έχει αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά σκάνδαλα που σοβούσαν επί σειρά ετών.

Ορισμένα εξ αυτών αφορούν την τράπεζα του Βατικανού IOR, στην οποία προωθούνται μεταρρυθμίσεις αφού επί χρόνια το πιστωτικό αυτό ίδρυμα αποτύγχανε να συμμορφωθεί προς τους διεθνείς κανόνες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η υπηρεσία η οποία θα ελεγχθεί από την Ernst & Young είναι αυτή στην οποία εργαζόταν ο αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκανό, αντικυβερνήτης της πόλης του Βατικανού, πριν μετατεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφού διαμαρτυρήθηκε για διαφθορά στις τάξεις της.

Σε επιστολές του, που διέρρευσαν σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης από τον πρώην οικονόμο του Πάπα Βενέδικτου, ο Βιγκανό διαμαρτυρόταν έντονα στον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας επειδή η υπηρεσία του ανέθετε συμβάσεις σε ιταλικές εταιρείες με τεχνητά διογκωμένες τιμές.

Σε μία επιστολή του ο Βιγκανό ανέφερε ότι του προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι το Βατικανό είχε πληρώσει περίπου 550.000 ευρώ το 2009 για να φτιαχτεί μια αναπαράσταση σε κλίμακα μεγαλύτερη από το φυσικό μέγεθος της φάτνης, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ο Βιγκανό ανέφερε επίσης ότι είχε καταφέρει να υποδιπλασιάσει το κόστος, αλλά ακολούθως έλαβε δυσμενή μετάθεση στις ΗΠΑ, παρά τις εκκλήσεις του να τον αφήσουν να παραμείνει στη θέση του. Σημείωσε το οξύμωρο ότι τιμωρήθηκε διότι έκανε καλύτερα από ό,τι του επέτρεπαν την δουλειά του.

Η αρμόδια υπηρεσία του Βατικανού είχε διαψεύσει τις καταγγελίες του Βιγκανό περί διαφθοράς και ευνοιοκρατίας.

Η Ernst & Young θα παραδώσει το πόρισμα των ελεγκτών στην επιτροπή που έχει διορίσει ο Φραγκίσκος για να του παράσχει συμβουλές όσον αφορά την βελτίωση της διαφάνειας των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων του Βατικανού.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook