Με ανοικτά ζητήματα και εκκρεμότητες θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Eurogroup της 22ας Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, συνοδευόμενος από τους επικεφαλής της τρόικα.

Η έκτακτη σύνοδος του Eurogroup θα εξετάσει τα προσχέδια για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των χωρών μελών της Ευρωζώνης για το 2014. Συγκεκριμένα, θα πιστοποιηθεί το ποιοι προϋπολογισμοί των χωρών του ευρώ είναι αξιόπιστοι και σύμφωνοι προς τις συστάσεις των Βρυξελλών και ποιοι πρέπει να αναμορφωθούν ώστε να καταστούν αξιόπιστοι.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικα Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα συνοδεύσουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες τον Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να ενημερώσουν το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρα 1 δισ. ευρώ εξακολουθούν να χωρίζουν κυβέρνηση και τρόικα, ωστόσο το ποσό αυτό προκύπτει χωρίς να έχουν ολοκληρώσει οι δανειστές την αξιολόγηση όλων των παρεμβάσεων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

Εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ αναμένουν τον προσδιορισμό «σκληρών» μέτρων εξοικονόμησης τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποδεχθούν τις λοιπές παρεμβάσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα δε με το περιεχόμενο των συζητήσεων δείχνουν προς την πλευρά των περικοπών συγκεκριμένων συντάξεων (π.χ. αποστράτων και ευγενών ταμείων).

Η ελληνική πλευρά δεν θα προλάβει να συμπεριλάβει τις παρεμβάσεις αυτές στον προϋπολογισμό του 2014 που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου και ως εκ τούτου -εάν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα- ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει προφορικά το Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής για τα πρόσθετα αυτά μέτρα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ομόλογοι του κ. Στουρνάρα θα ζητήσουν εκ νέου τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα οδηγήσουν τον προϋπολογισμό του 2014 σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

Όπως διαφαίνεται, οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την Παρασκευή, αφήνοντας πίσω τα τεχνικά κλιμάκια, και θα επανέλθουν στις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να ολοκληρώσουν (;) την αξιολόγησή τους.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων την 9η Δεκεμβρίου και επιδιώκει έως τότε εκτός από το δημοσιονομικό κενό του 2014, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της 2014 -2017 να έχει κλείσει και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook