Μια σημαντική έκδοση παρουσιάζεται από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας σήμερα Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στο Αρκαλοχώρι. Πρόκειται για το βιβλίο – διδακτορική διατριβή του εκπαιδευτικού Μανόλη Μακράκη με τίτλο «Κρητών Παιδεία: Η παιδεία στην Τουρκοκρατούμενη & αυτόνομη Κρήτη – Η περιοχή Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου». Η παρουσίαση του βιβλίου έχει προγραμματιστεί στις 7:00μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου.

Το βιβλίο μας προσφέρει μια εναργή εικόνα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στην Κρήτη, διατρέχει μέσα από την παράθεση αδημοσίευτων γραπτών τεκμηρίων την ιστορία της εκπαίδευσης στο νησί, φωτίζει μέσα από το τοπικό το γενικό και δένει τη μακροϊστορία της εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Ο συγγραφέας φωτίζει θεατές αλλά και αθέατες όψεις του σχολικού περιβάλλοντος, οι οποίες άπτονται του φανερού ή του κρυφού αναλυτικού προγράμματος, τη συγκρότηση των εκπαιδευτικών, το σχολικό περιβάλλον, τα διδακτήρια που φιλοξένησαν τους μαθητές, το σχολικό τους εξοπλισμό, το κλίμα και τις ανάγκες τις εποχής, τη νοοτροπία των γονέων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Γιώργος Καλογεράκης, θα αναγνωστούν βιβλιοκριτικές και θα παρουσιαστεί ψηφιακός δίσκος 11λεπτης διάρκειας με φωτογραφίες προσώπων και εγγράφων της εξεταζόμενης περιόδου, πλαισιωμένος από κρητική μουσική.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο ίδιος ο συγγραφέας κ. Μανόλης Μακράκης, εστιάζοντας στην εκπαιδευτική ιστορία της περιοχής Αρκαλοχωρίου κατά την ύστερη τουρκοκρατία και την Κρητική Πολιτεία